Wino daktylowe.pdf

(149 KB) Pobierz
Wino Daktylowe
Przepis nr. 01
Daktyle nadają się do wyrobu win wszelkich gatunków. Fermentują nadzwyczaj szybko.
100 gramów
świeżych
daktyli zawiera: 20 gramów wody, 2,2 grama białka, 0,5 grama tłuszczu, 70 gramów
węglowodanów (najwięcej ze wszystkich owoców), 7,1 grama błonnika, 648 miligramów potasu (najwięcej wśród
owoców), 63 miligramy fosforu (najwięcej wśród owoców), 59 miligramów wapnia, 3 miligramy
żelaza,
1 miligram
sodu, 50 mikrogramów witaminy A, 0,09 miligrama witaminy B1, 0,1 miligrama witaminy B2 (najwięcej wśród
owoców), 2,2 miligrama witaminy B3 (najwięcej wśród owoców).
Daktyle suszone w 100 gramach zawierają: 15 gramów wody, 2 gramy białka, 63,9 gramów węglowodanów, 8,7
grama błonnika, 750 miligramów potasu, 68 miligramów wapnia, 65 miligramów fosforu, 59 miligramów magnezu, 5
miligramów sodu, 1,6 miligrama
żelaza,
0,3 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,07 miligrama witaminy
B1, 0,04 miligrama witaminy B2, 2 miligramy witaminy B3 (PP), 0,15 miligrama witaminy B6, 21 mikrogramów kwasu
foliowego.
Na litr wina lekkiego bierzemy 10dkg, mocnego - 12dkg daktyli i jeden gram kwasku cytrynowego.
Daktyle należy rozdrobnić, zalać odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać zaczynu
drożdżowego, pofermentować w miazdze dwa dni, przecedzić, do powstałego płynu dodać cukru w
zależności od projektowanej mocy wina i pożywki w ilości 0,4g na każdy litr wina.
Podobno wino z daktyli potrafi być gotowe w ciągu dwóch tygodni.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino Daktylowe
1,2 kg. daktyli
10g. kwasu cytrynowego
2,8 kg. cukru
4g. pożywki
drożdże winne
Uzupełnić wodą do 10 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Plik pobrany ze strony
http://www.ksiazki4u.prv.pl
lub
www.wszystko-co-najlepsze.prv.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin