Sałatka z gruszką.docx

(15 KB) Pobierz

Sałatka z gruszką, rukolą, gorgonzolą i orzeszkami piniowymi

Składniki:

·         1 duża garść liści rukoli (może też być szpinak),

·         1 gruszka,

·         1 łyżka orzeszków piniowych,

·         40g sera Gorgonzola,

·         sól,

·         pieprz

Dressing

Składniki:

·         1 łyżeczka octu balsamicznego,

·         1 łyżeczka musztardy Dijion,

·         1 łyżeczka miodu,

·         1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rukolę umyć, gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing. Wszystkie składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zamknąć i mocno potrząsnąć. Na talerzu rozłożyć rukolę i gruszkę, pokruszyć ser, posypać orzeszkami piniowymi, na koniec całość skropić dressingiem, dodać szczyptę soli i pieprzu.

Energia na porcję 386 kcal

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin