Sałatka z gruszką, rukolą, gorgonzolą i orzeszkami piniowymi
Składniki:
· 1 duża garść liści rukoli (może też być szpinak),
· 1 gruszka,
· 1 łyżka orzeszków piniowych,
· 40g sera Gorgonzola,
· sól,
· pieprz
Dressing
· 1 łyżeczka octu balsamicznego,
· 1 łyżeczka musztardy Dijion,
· 1 łyżeczka miodu,
· 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rukolę umyć, gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing. Wszystkie składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zamknąć i mocno potrząsnąć. Na talerzu rozłożyć rukolę i gruszkę, pokruszyć ser, posypać orzeszkami piniowymi, na koniec całość skropić dressingiem, dodać szczyptę soli i pieprzu.
Energia na porcję 386 kcal
tatanka.com