(DS-14) Dieta bez salicylannów(1).pdf

(866 KB) Pobierz
DIETA BEZ SALICYLANÓW
DIETA ZALECANA DLA PACJENTÓW:
y
u których występuje astma aspirynowa
y
dla osób uczulonych na aspirynę
y
pomocniczo w leczeniu pokrzywki
Jest to dieta, która polega na zmniejszeniu podaży lub na
wyeliminowaniu salicylanów
z codziennego jadłospisu,
poprzez odpowiedni dobór produktów spożywczych.
Jej celem jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie,
przy którym nie będą występowały objawy niepożądane. Poziom ten jest indywidualny (inny
dla każdego pacjenta) oraz zależny od okoliczności (w sytuacjach
stresowych
zmniejsza się
tolerancja organizmu na salicylany).
W naturze salicylany można spotkać w warzywach, owocach, ziołach i przyprawach,
herbacie, orzechach, sokach, winie i piwie.
Kwas salicylowy pełni rolę mediatora w odpowiedzi roślin na infekcje bakteryjne i wirusowe
oraz
stres środowiskowy,
prowadząc do zainicjowania reakcji obronnych. Zawartość
salicylanów maleje w miarę dojrzewania owoców, dlatego poleca się konsumowanie owoców
w ich dojrzałej postaci. Również pokarmy
ugotowane
z reguły zawierają mniej salicylanów niż
świeże lub suszone.
Niekiedy zachodzi potrzeba całkowitej eliminacji pokarmów, które zawierają salicylany.
Salicylany mogą być także obecne
w kosmetykach
i innych produktach zdrowotnych. Należy
skontrolować skład produktu podany na etykietce pod kątem obecności salicylanów.
Dodatkowo zabronione jest stosowanie
kwasu acetylosalicylowego (aspiryny)
i innych
pokrewnych leków.
W DIECIE NALEŻY UNIKAĆ NASTĘPUJĄCYCH LEKÓW I PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH:
2
niesteroidowe leki zapalne (NLPZ),
które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie
i przeciwgorączkowo, np. polopirynai aspiryna (kwas acetylosalicylowy), która zaostrza
objawy astmy
2
zioła:
mięta, tymianek, estragon, rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek, bazylia,
nasiona selera i sezamu
2
przyprawy:
anyż, pieprz turecki, cynamon, kminek, curry w proszku, kozieradka, gałka
muszkatołowa, musztarda, papryka i kurkuma
2
owoce:
jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze,
brzoskwinie, morele, śliwki, suszone śliwki, maliny, truskawki
DIETA BEZ SALICYLANÓW
2
warzywa:
głównie brokuły, cykoria, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodka kukurydza oraz
szpinak i oliwki
2
bakalie:
migdały, orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy macadamia, pistacjowe
i włoskie, orzechy kokosowe
2
alkohole
(poza wódką i dżinem)
2
napoje:
kawa, herbata, coca-cola i herbata z mięty
2
inne:
miód, lukrecja, cukierki miętowe, produkty drożdżowe, sosy pomidorowe oraz
ogólnie: żywność wysoce przetworzona.
PRODUKTY, KTÓRE NIE ZAWIERAJĄ KWASU SALICYLOWEGO I MOGĄ BYĆ STOSOWANE W DIECIE:
y
produkty zbożowe:
pieczywo, ziarna zbóż - gryka, proso, owies, żyto, pszenica, ryż, orkisz
y
warzywa:
biała odmiana ziemniaków (obrane ze skórki), zielona i biała kapusta, selery,
suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru
y
owoce:
banany, gruszki obrane ze skórki, lima (cytrus), granaty, mango i papaja
y
bakalie:
mak, orzechy nerkowca, słonecznik, orzechy laskowe
y
mięsa, ryby, jaja
y
produkty mleczne:
biały ser, mleko, sery, jogurt naturalny
y
tłuszcze:
oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy) tłoczone na zimno i bez dodatku
konserwantów, masło i margaryna
y
napoje:
niegazowana woda mineralna, słaba herbata (najlepiej z owoców dzikiej róży), kawa
bezkofeinowa, mleko sojowe, mleko ryżowe, sok gruszkowy domowej roboty
y
środki słodzące:
cukier, syrop klonowy
y
przyprawy:
sól morska, sos sojowy bez przypraw, szafran
W tabeli znajdują się produkty spożywcze, które zostały uszeregowane według zawartości
salicylanów:
y
produkty o śladowej, bardzo niskiej oraz niskiej zawartości salicylanów można spożywać
codziennie
y
produkty ze średnią zawartością salicylanów tylko od czasu do czasu
y
produkty o wysokiej, bardzo wysokiej i ekstremalnie wysokiej zawartości salicylanów należy
na stałe wyeliminować z diety
Szczególną uwagę należy zwrócić, aby kupować produkty ze sprawdzonych źródeł.
Warzywa często są sztucznie nawożone i opryskiwane, co znacznie zwiększa zawartą
w nich ilość salicylanów.
DIETA BEZ SALICYLANÓW
NAZWA
PRODUKTÓW
Warzywa
ZAWARTOŚĆ
ŚLADOWA –
PRODUKTY
BEZPIECZNE
zielona i biała
kapusta, selery,
suszona fasolka,
fasolka z puszki
bez dodatku
soli i cukru,
białe ziemniaki
obrane ze
skórki, niektóre
gatunki sałaty
BARDZO NISKA
NISKA
ZAWARTOŚĆ
ŚREDNIA
marchewka, sok
pomidorowy,
grzyby, obrane
ze skórki
bakłażany, sałata
z wyjątkiem
lodowej;
puszkowane
szparagi, czarne
oliwki, słodka
kukurydza,
czerwone
ziemniaki
i czerwone
buraczki
kiwi, gruszka
ze skórką, liczi
chińskie
WYSOKA
BARDZO
WYSOKA
cykoria, papryka
chili, kabaczki,
cykoria endywia,
puszkowane
zielone
oliwki, pieprz,
rzodkiewka
EKSTREMALNIE
WYSOKA
korniszony
brukselka;
świeży
szczypiorek,
pietruszka,
koperek /nie
dotyczy postaci
suszonych/,
czosnek, pory,
czerwona
kapusta,
szalotka,
suszony żółty
groch
świeże szparagi,
buraczki
czerwone,
kalafior, cebula,
białe ziemniaki
ze skórką,
dynia, słodka
kukurydza,
pomidor,
rzepa, mrożony
szpinak,
zielona fasolka
szparagowa,
kabaczek
świeże figi,
cytryna, mango,
czerwony
delicjusz obrany
ze skórki,
rabarbar,
marakuja,owoc
kaki
bakłażany ze
skórką, brokuły,
ogórki, świeży
szpinak, słodkie
ziemniaki,
puszkowane
pomidory
i przecier
pomidorowy,
bób,
puszkowana
okra, pasternak
zwyczajny,
rukiew wodna
awokado, więk-
szość gatunków
jabłek, melon
cantaloupe,
wiśnie, grejpfru-
ty, mandarynki,
morwa, brzos-
kwinie, arbuzy,
tangelo
kukurydza
Owoce
banany, gruszki
obrane ze
skórki, lima,
granat, mango,
papaja
zielone jabłka
złote delicjusze
obrane
ze skórki,
melonowiec
właściwy,
granatowiec
właściwy,
pomidor
drzewiasty
świeże morele,
żurawiny,
świeże daktyle,
pomarańcze,
ananas, śliwki,
truskawki, białe
winogrona,
jeżyny,
jagody, czarna
porzeczka
suszone daktyle,
suszone morele,
czerwona
porzeczka,
maliny, rodzynki,
śliwki
Produkty
zbożowe
gryka, proso,
owies, ryż, żyto,
pszenica, orkisz
mak
orzechy
nerkowca
słonecznik,
orzesznik
jadalny, orzechy
laskowe
sezam, orzechy
włoskie, wiórki
kokosowe
(suche)
Nasiona
i orzechy
orzechy
brazylijskie,
orzechy
macadamia,
orzeszki
piniowe,
orzeszki
pistacjowe
migdały, orzechy
arachidowe
w skórce
Środki
słodzące
cukier, syrop
klonowy
melasa
miód
Mięso, drób,
ryby, jaja
mięso (nie
dotyczy mięsa
przetworzone-
go fabrycznie),
ryby, drób i jajka
(z wyjątkiem wą-
tróbki i krewetek)
oleje roślinne
(słonecznikowy,
sojowy) tłoczone
na zimno
i bez dodatku
konserwantów,
masło
masło
klarowane
oleje:
migdałowy,
kukurydziany,
sezamowy,
arachidowy,
z orzechów
włoskich
olej kokosowy,
oliwa z oliwek
Tłuszcze
DIETA BEZ SALICYLANÓW
NAZWA
PRODUKTÓW
Mleko i jego
przetwory
MLEKO
ZAWARTOŚĆ
ŚLADOWA –
PRODUKTY
BEZPIECZNE
mleko, masło,
sery (z wyjątkiem
Blue veined –
ser pleśniowy),
jogurt naturalny
sól morska,
sos sojowy
bez przypraw,
szafran
BARDZO NISKA
NISKA
ZAWARTOŚĆ
ŚREDNIA
WYSOKA
BARDZO
WYSOKA
EKSTREMALNIE
WYSOKA
Zioła
i przyprawy
świeże liście
kolendry
siewnej,
czosnek, ocet
słodowy
bazylia, liść
laurowy, kminek,
sproszkowana
papryka, gałka
muszkatołowa,
biały pieprz,
esencja
waniliowa
ziele angiel-
skie, anyż,
czarny pieprz,
kardamon,
pieprz cayenne,
sproszkowany
seler, cynamon,
goździki, kmin
rzymski, curry,
koperek, kozie-
radka, garam
masala, imbir,
lukrecja, przy-
prawa mace,
mięta, oregano,
papryka, roz-
maryn, szałwia,
estragon, kurku-
ma, tymianek
koncentraty
o smaku owoco-
wym do sporzą-
dzania napojów,
aromatyzowane
napoje o smaku
owocowym,
soki owocowe
i warzywne
musztarda, ocet
winny i cydrowy
Napoje
woda, kawa
bezkofeinowa,
mleko, mleko
sojowe, mleko
ryżowe, domowy
sok gruszkowy
kupny sok
gruszkowy,
kawa z mniszka,
orkiszowa;
z alkoholi: gin,
whisky, wódka
coca-cola,
herbata
z owoców dzikiej
róży, piwo,
sherry, brandy
herbata
z rumianku,
kawa, kawa
zbożowa
z cykorią,
herbata
herbatka
miętowa; likiery,
porto, wino, rum
Inne
tofu, kakao,
puder z nasion
szarańczynu
strąkowego
ekstrakt
drożdżowy
pokarmy sztucz-
nie barwione
i aromatyzowa-
ne, np. cukierki,
galaretki, kisiele,
lemoniada,
słodkie sosy,
lizaki; żywność
barwiona na
żółto tartrazyną
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
KRS. 0000024155 • 31-501 Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 36
tel.: 12 424 70 00 • fax 12 424 74 87
www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
Zgłoś jeśli naruszono regulamin