Chów i hodowla owiec i kóz
Produkty:
ü wełna
ü mięso
ü mleko
ü skóry
ü nawóz
Owce /typy użytkowe/
Jednokierunkowe
wełnisty, mięsny, mleczny, kożuchowy, smuszkowy
Kombinowany
wełnisto-mięsny (90% w Polsce)
Wszechstronnie użytkowy
Użytkowanie mięsne
· Baranina (po zakończeniu użytkowania rozpłodowego)
· Jagnięcina (do 10-12 m życia)
· Koźlęcina (I – 8-12 kg; II – 20 kg)
Rasy mięsne owiec
Dorset rogaty, Ile de france, Charollais, Suffolk, Berrichonne du Cher, Texel, Dorper, Czarnogłowa i Białogłowa Owca Mięsna
Cechy dobrego umięśnienia
1. Szeroka, bezrożna głowa
2. Krótka, gruba szyja, płynnie związana z tułowiem
3. Szeroki tułów, beczkowaty z dobrze wysklepionymi żebrami
4. Szeroki zad
5. Krótki pękaty udziec
6. Dobrze umięśniona partia lędźwiowa
7. Stosunkowo krótkie kończyny, szeroko rozstawione
8. Skóra napięta
Krzyżowanie towarowe
• jednostopniowe
• dwustopniowe
Krzyżowanie jednostopniowe
♀ rasy miejscowe (np. merynos) x ♂ rasy mięsne (np.. suffolk)
♀♂ 100% potomstwa przeznaczone na tucz i rzeź
W krzyżowaniu jednostopniowym:
• wykorzystuje się heterozję
• poprawa tempa wzrostu
• zmniejszenie zużycia paszy/1kg przyrostu
• poprawa wartości rzeźnej
Krzyżowanie dwustopniowe
♀ rasy miejscowe x ♂ rasy plenne (np. rasa romanowska)
F1 ♀ - dalsza hodowla, ♂ - rzeź
F2 ♀ z F1 x ♂ rasy mięsne
Rodzaje tuczu jagniąt
1. Szybki tzw. mleczny – najintensywniejsza forma produkcji lekkich jagniąt najwyższej
jakości
Wysokie przyrosty – 250-300 g/d
120 dni – 25-35 kg
Przez cały czas z matką
2. Intensywny – przedłużony
- 6 m – 35-40 kg
- Odsadzenie po 100 dniach
3. Pastwiskowy – opóźniony
- 8-10 m
- 50-60 kg
- Odsadzenie po 100 dniach, 5m- pastwisko
Metody tuczu
· tucz do masy ciała 22 kg
· tucz do masy ciała 30 kg
· tucz do masy ciała 30-40 kg
Tucz do masy ciała 22 kg
> 2 miesięcy – mleko matki
1kg ciała – 4-6kg mleka
< 2 miesięcy – pasze stałe
(pełnoporcjowa mieszanka treściwa, granulowana- ziarna zbóż, poekstrakcyjna śruta sojowa, susz z zielonek)
Tucz do masy ciała 30 kg
Również intensywna forma tuczu. Stosuje się żywienie do woli lub normowane
Ø Jagnięta przy matkach + żywienie do woli = 90-100 dni (po tylu dniach osiągają końcową masę ciała)
Ø Jagnięta odsadzone wcześniej (5-8 tyg)+ żywienie do woli = 100-110 dni
Ø Żywienie normowane (pasze treściwe)= 110-120 dni
Tucz do masy ciała 30-40 kg
• Mniej intensywna forma tuczu
• Odsadzenie najpóźniej w 100 dniu życia
• Podział na grupy wg płci i masy ciała
• Osiągnięcie maksymalnej wagi – 150 dni
CZYNNIKI WARUNKUJĄCE WARTOŚĆ RZEŹNĄ
- Genetyczne
- Środowiskowe
GENETYCZNE
• Stopień uwarunkowania genetycznego cech mięsnych
• Rasa
• Krzyżowanie towarowe
ü Jednostopniowe
ü Dwustopniowe
ü Linie syntetyczne
ŚRODOWISKOWE
• Wiek ubijanych zwierząt
• Płeć
• Żywienie
~ Mleczność matek
~ Rodzaj, ilość, jakość pasz
~ Zdrowotność
• Warunki utrzymania
Metody oceny użytkowości mięsnej
Ø Ocena przyżyciowa
Ø Ocena poubojowa
Przyżyciowa ocena użytkowości mięsnej
1. Dobowe przyrosty masy ciała
2. Stopień wykorzystania pasz
3. Umięśnienie i otłuszczenie
4. Skład tkankowy (ocena pokroju/ultrasonografia)
Dobowe przyrosty masy ciała
Mk – Mp
D
Mk- masa końcowa
Mp- masa początkowa
D- dni tuczu
Stopień wykorzystania pasz
To ilość energii i białka paszy, jaką zwierzę zużyło na przyrost 1 kg masy ciała
P * K
P- ilość paszy zużytej podczas tuczu
K- zawartość białka (g) lub energii (MJ)/ 1kg paszy
Umięśnienie i otłuszczenie
Określa się eksterier zwierzęcia - budowę zewnętrzną, pokrój
Skład tkankowy
ü Ultrasonografia
ü Tomografia komputerowa
ü Rezonans magnetyczny
Ocena poubojowa tuszy
ü Wydajność rzeźna
ü Umięśnienie i otłuszczenie tuszy
ü Jakość mięsa
o Owce przed ubojem powinny być głodzone przez 12 godzin
o Owce są ważone
o Ogłusza się mocnym uderzeniem w głowę
o Przecina się tętnicę szyjną w celu wykrwawienia
o Profiluje się skórę
o Po zdjęciu skóry – odcina się głowę i wyjmuje narządy wewnętrzne (z wyjątkiem nerek)
o Odcina się nogi w stawach
Wydajność rzeźna
Mt* 100%
Mc
Mt- masa tuszy schłodzonej
Mc- masa ciała zwierzęcia bezpośrednio przed ubojem
Tusza Półtusza Wyręby i tkanki
Wyręby cenne:
- udziec (kulka z golenią tylną),
- comber
- antrykot- stanowią ( 40% udziału w tuszy)
Każdy z wyrębów dzieli się na 3 tkanki:
kostna, mięsna, tłuszczowa
Jagnięta ( 20% kostna, 20% tłuszczowa, 60% mięsna)
Koźlęta (20 parę% kostna, 60 parę% mięsna, 10% tłuszczowa)
Umięśnienie tuszy System EUROP
...
arniee76arniee