Jak robić wina owocowe i miody do picia.pdf

(12047 KB) Pobierz
PRZEZ
1I M ł l
WARSZAWA.
D ru k. i L it. F. K asprzykiew icza. M iodow a 6
'
'
1906
.
W
'K
f
J A K ROBIĆ
/ f f j '
%i
i.
WI NA O W O C O W E
i
MIODY do PICIA.
PRZtZ
WARSZAWA.
D r u k . i Lit. F. K a s p r z y k i e w i c z a , M i o d o w a 6.
1906
.
5U
W I N A OWOCOWE.
W inna jagoda od n atury szczęśliwie uposażona
w swe składniki, wydaje sok ze znaczną zawartością
cukru, który pod wpływem fermentów, rozszczepiając
się na alkohol i kwas, wytwarza produkt przyjemnego
smaku, zwany ogólnie winem.
.Soki wszystkich owoców, zawierając cukier, ulega­
ją tejże samej przemianie, lecz będąc mniej lub więcej
kwaśne, w ydają produkty podobne do win. dla każdego
owocu charakterystyczne i różne w smaku.
Różnice te zależne są od stosunku składników, któ­
re. jeżeli będą tak harmonijnie ułożone ja k w winnej
jagodzie, na pewno wytw orzą produkt równy szlache­
tnemu winu.
Celem rozw iązania tego zadania musimy wpierw
zapoznać się z częściami składowemi winnej jagody
i w ogóle wszystkich owoców, a rozpatrzywszy się
uważnie w ustosunkowaniu składowych części tychże,
wytworzymy sobie ogólne pojęcie i racjonalne wnioski
ja k postąpić i co wypadnie zrobić z danym owocem,
ażeby z niego otrzymać dolny przetwór winny.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin