13 przepisów na bezmięsne dania z grilla.pdf

(1144 KB) Pobierz
1PZP Ó
3 REI W
S
N BZ I N DNA GI A
A EMĘ E AIZ R L
S
L
pzps.l
r ip
e y
Chrupiąca ciabatta z grillowanym bakłażanem
oraz papryką, anchovies, oliwkami i chilli
przepisy.pl
Składniki:
ciabatta - 2 sztuki
Ketchup Hellmann's z ekstraktem z liści
Stewii
- 6 łyżek
Sos sałatkowy włoski Knorr
- 1
opakowanie
bakłażan - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
fileciki anchovies - 4 sztuki
30 minut
4 osoby
Średnie
oliwki czarne - 2 łyżki
papryczka chilli
rukola, garstka - 1 sztuka
świeża kolendra - 1 pęczek
ząbki czosnku - 2 sztuki
oregano suszone - 1 łyżeczka
starty ser żółty - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 9 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po
tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na
rozgrzanym grillu.
2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj.
3. Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki . W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, posiekane fileciki
ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.
4. Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki,
oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą
ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.
5. Przygotowana sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na
rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut, do momentu gdy ser rozpuści się.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym
łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym
przepisy.pl
Składniki:
ziemniaki upieczone - 4 sztuki
Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
4 łyżki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
-
1 łyżka
cukinia - 1 sztuka
łosoś wędzony - 4 plastry
cebula czerwona posiekana - 1 sztuka
30 minut
4 osoby
Średnie
starty ser cheddar - 4 łyżki
kiełki słonecznika, garstka - 1 sztuka
sos Tabasco, kilka kropel
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki
oprósz przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.
2. Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z
ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do
smaku i wymieszaj.
3. Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.
4. Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.
5. W miseczce połącz sos czosnkowy Hellmann’s z sosem Tabasco i wymieszaj. Gotowe łódeczki
przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem
przepisy.pl
Składniki:
Ziemniaki duże - 10 sztuk
Przyprawa do grilla Knorr
- 3 łyżki
Sos Hellmann's SAMBA
- 80 mililitrów
oscypek w owalnym kształcie - 200
gramów
szpinak - 100 gramów
cebulka mała - 1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
ostra papryka w proszku - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
50 minut
6 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W garnku na Ramie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej
rozmrożony odciśnięty szpinak, całość smaż chwilę. Dopraw do smaku ostrą papryką i gałką
muszkatową.
2. Umytego, nieobranego ziemniaka ponacinaj plaster przy plastrze, nie docinając jednak
ziemniaka do końca. Oprósz go obficie, Przyprawą do grilla Knorr, rozchylając ponacinane
plastry.
3. Między każde nacięcie włóż kawałek plastra oscypka i wciśnij odrobinę szpinaku.
4. Każdego ziemniaka obwiń dookoła plastrem boczku. Jeśli jeden plaster to za mało, połącz dwa
plastry, zapinając boczek wykałaczkami.
5. Ziemniaki ułóż na tacce aluminiowej i piecz pod przykrytym grillem przez około 40 minut. Po
upieczeniu na każdego ziemniaka nałóż łyżkę sosu Samba
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Faszerowane pieczarki z grilla
przepisy.pl
Składniki:
duże pieczarki - 12 sztuk
wędzony boczek - 15 dekagramów
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka
Knorr
- 1 sztuka
gotowana szynka - 15 dekagramów
duża cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
bułka tarta - 3 łyżki
60 minut
4 osoby
Łatwe
pęczek posiekanej natki pietruszki - 1
sztuka
tymianek - 0.5 łyżeczek
sok z 1 cytryny
olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Umyj pieczarki, oderwij nóżki, a następnie posiekaj je. Posiekaj również cebulę.
2. Pokrój boczek oraz szynkę w drobną kostkę i przesmaż je na oleju.
3. Następnie dodaj cebulę i nóżki pieczarek. Smaż je razem przez kilka minut, po czym
wymieszaj z bułką tartą i oliwą.
4. Posiekaj natkę oraz czosnek i dodaj je do farszu, a całość dopraw rozkruszoną przyprawą w
mini kostkach Knorr oraz tymiankiem.
5. Napełnij farszem kapelusze pieczarek i ułóż je na grillu (najlepiej na specjalnej tacy z folii
aluminiowej).
6. Skrop je sokiem z cytryny i opiekaj około 10 minut. Następnie przykryj folią i piecz jeszcze 3-4
minuty.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin