BOCZEK/SŁONINA W SOLONEJ MARYNACIE I PRZYPRAWACH
https://www.facebook.com/Di.gotuje
http://digotuje.blogspot.com
Inspiracja z blogu: Picante Cooking.Autorka przepisu jest rodowitą Ukrainką, więc zaufałam temu przepisowi.Niektóre rzeczy lekko zmodyfikowałam i zrobiłam po swojemu.W oryginale była słonina, lecz użyłam tłuściejszego boczku.Poniżej jest opis już z modyfikacjami (po mojemu).1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g)Marynata:500 ml wody150g soli3 ząbki czosnku3 liście laurowe1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu (użyłam mielonego)1/2 łyżeczki ziela angielskiego1 łyżeczka ziarna kolendry (pominęłam)Dodatkowo do obtoczenia:sok z cytrynymajeraneksłodka papryka w proszku (polecam też wędzoną)czosnek granulowany
Składniki marynaty połączyć i zagotować.Słoninę/boczek pokroić w większe kawałki i umieścić w słoiku (użyłam 3 litrowego).Całość zalać marynatą, zakręcić i odstawić do lodówki na 4 dni (u mnie 7).Po tym czasie słoninę/boczek wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.Każdy kawałek owinąć folią aluminiową i umieścić w zamrażalniku na 24 godziny.(Zamrożenie boczku/słoniny bezpośrednio po wyjęciu z marynaty robi go/ją o wiele delikatniejszym/ą.)Następnie w miseczce wymieszać przyprawy (podałam przykładowe; można użyć dowolnych wg własnych preferencji) i natrzeć (obtoczyć) nimi każdy kawałek boczku/słoniny.Gotowe.
Można podawać z dowolnymi dodatkami.Przechowywać w folii w lodówce lub zamrażarce.
witmat1