Jerzy Lutomiski - Czosnek znany i nieznany (1989).pdf

(9114 KB) Pobierz
Wydawnictwo Spółdzielcze
Czosnek znany
i
nieznany
Jerzy Lutomski
Wydawnictwo Spółdzielcze
Warszawa 1989
© Copyright by
Jerzy Lutomski
Warszawa 1989
Recenzent
prof. dr hab. Swiatoslaw Ziemiański
Okładkę i stronę tytułową projektowała
Maria Plater-Zyberek
Redaktor
Hanna Kalińska
Redaktor techniczny
Elżbieta Slaska
4H.Sz.until.End.of.T.!
K orektor
Janina Brzezińska
CIP — Biblioteka Narodowa
Lutomski Jerzy
Czosnek znany i nieznany / Jerzy
Lutomski. — Warszawa : Wydaw.
Spółdzielcze, 1989
ISBN 83-209-0721-7
Pożywienie powinno być lekarstwem
a lekarstwo pożywieniem
Hipokrates
WPROWADZENIE
Choć nie wszyscy doceniają wartość czosnku, jest on
stałym elementem obrazu naszych warzywnych stra­
ganów, tak jak kiedyś jego warkocze zwisające spod
dachów i podcieni wiejskich chat.
Drogi Czytelniku, zanim zechcesz poznać historię
i zalety czosnku, musisz zadać sobie pytanie, czy w
ogóle doceniasz czosnek? Jeżeli twój nos Europejczyka
bywa nietolerancyjny na zapachy kuchni wschodu, w
bukiecie których dominuje obfitość cebuli i czosnku,
daruj sobie stronice tej książeczki.
Jej treść adresowana jest bowiem do zwolenników
czosnku, którzy lubią dania bałkańskie, francuskie,
włoskie czy hiszpańskie.
Zdania o czosnku są podzielone. Dla wielu osób jest
on niezbędną przyprawą w kuchni, inni uważają go za
zbyteczne, aromatyczne obciążenie potrawy.
Obecnie czosnek przeżywa swój renesans nie tylko
jako przyprawa, lecz także jako środek terapeutyczny.
Jesteśmy świadkami odżywania wielu starych metod
w leczeniu chorób i odkrywania na nowo dawnych su­
rowców zielarskich — oczywiście w zgodzie ze współ­
czesną medycyną i wiedzą naukową.
Konieczna jest więc obiektywna informacja, co w
tych nowych i najnowszych doniesieniach o czosnku
jest prawdziwe, a co przesadzone. Czosnek na pewno
nie jest cudownym środkiem. Należy brać pod uwagę
zarówno jego zalety, jak i wady. Uznając jego wartość
Zgłoś jeśli naruszono regulamin