Kazimiera Pyszkowska - W wiejskiej kuchni i na stole 1977.pdf
(
23884 KB
)
Pobierz
ui uiiejskSęj
kuchni
8na stole
K
( P
a z i m
i e r a
y s z k o u i s k a
ulwie
1 9
Ittesstole
‘K
d iim
ie r a
Wydawnictwo „WATRA”
Warszawa 1977
O piniodaw ca m gr
Henryka Bolesiawska
R edaktor wyd. II
Aleksandra Chomicz
P ro je k t okładki
Romana Freudenreich
Ilu stra c je w ykonała
Renata Kostrzewska
R edaktor techniczny
Irena Torzewska
K o rek to r
Stanisława Twardziak
Czytelniczki znajdą w książce injormacje dotyczące
organizacji pracy przy prowadzeniu gospodarstwa do
mowego na wsi. Podano przykłady jadłospisów na
cztery pory roku i dokładne wskazówki jak racjonal
nie rozłożyć czynności związane z przygotowaniem
potraw. Wiele nowych przepisów kulinarnych na po
trawy codzienne i okolicznościowe, oparte na produk
tach z własnego gospodarstwa.
W SZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONE
P rin te d in P oland
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO „W ATRA”.
W arszaw a 1977. W ydanie II. N akład 50 000+250 egz.
A rk. wyd. 14,5. A rk. druk. 15. Sym bol 10275/RK.
F o rm a t A5. P a p ie r offsetow y kl. V 70 g 61X86. M a
szynopis oddano do składu 21.XII.1976 r. Podpisano
do d ru k u 14.IX. 1977.
D ru k ukończono w p aździerniku
C ena zł 43.—
Rzeszow skie Z ak ład y G raficzne. Zam . 2940/76.
W STĘP
Wydawnictwo „Watra” oddaje do rąk kobiet interesującą po
zycją. Interesującą, ponieważ książka ta zawiera nie tylko prze
pisy na smakowite potrawy, ale także uczy, jak kobieta wiejska
może żywić rodziną zgodnie z nowoczesnymi wymaganiami
—
obficie i racjonalnie, zużywając możliwie najmniej czasu, wysiłku,
a także i... pieniędzy.
Na oszczędność czasu i wysiłku składa się wiele spraw. Książka
tłumaczy więc, jak funkcjonalnie, a także estetycznie urządzić
kuchnię, w jakie wyposażyć ją naczynia, sprzęt ręczny oraz m e
chaniczny, a przede wszystkim, jak organizować sobie pracę. Or
ganizować na co dzień, rozkładając zajęcia przy sporządzaniu po
siłków na etapy, aby nie zmarnować ani godziny, ani chwili, tak
potrzebnej na zajęcia w gospodarstwie. Wyjaśnia np. jak w yko
rzystać czas, aby podczas przyrządzania śniadania ugotować lub
podgotować potrawy na obiad, czy też w południe
—
na kolację,
bez szkody dla ich wartości odżywczych.
Przechowywanie i konserwacja produktów, a także sporządza
nie w odpowiednim okresie wszelkiego rodzaju przetworów wa
rzywnych, mięsnych i owocowych są również omawianymi
w książce tematami. Właściwe wykonanie tych zadań pozwala nie
tylko na zorganizowanie racjonalnego żywienia rodziny, ale także
—
oszczędza pieniądze.
Ekonomiczne, a więc oszczędne, bez marnotrawienia produk
tów, żywienie rodziny, pełne wykorzystanie wszelkich produktów
z własnego gospodarstwa, umiejętne uzupełnianie żywienia do
starczanymi przez handel mrożonkami, koncentratami itp., które
coraz obficiej wkraczają na rynek
—
to m otywy przewijające się
przez wszystkie rozdziały książki.
Autorka wyjaśnia również sprawy nurtujące wiele nowocze
snych kobiet wiejskich, np. jak przygotowując dla rodziny wspól
ny posiłek zapewnić odpowiednie żywienie dzieciom, osobom
starszym, czy też młodzieży. Krótko mówiąc, co dodać do zasadni
czych potraw, jakimi dodatkami je uzupełnić, a co wyłączyć
z jadłospisu niektórych członków rodziny, aby na tej samej bazie
zapewnić wszystkim
osobom właściwe dla
potrzeb ich organizmu
żywienie.
Plik z chomika:
Narcyz1962
Inne pliki z tego folderu:
Potrawy z podrobów Góra-Kwasiborski 1987.pdf
(49159 KB)
Henryk Dębski - Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa (1986).pdf
(53832 KB)
Baranina na naszym stole (1986).pdf
(29521 KB)
Jerzy Lutomiski - Czosnek znany i nieznany (1989).pdf
(9114 KB)
Zofia Zawistowska - Żywienie w chorobach nerek i dróg moczowych 1982.pdf
(12347 KB)
Inne foldery tego chomika:
[Pro Model 005] - Kuter Torpedowy 'Vosper 72'
[Pro Model 012] - Korweta Pancerna 'S.M.S. Oldenburg'
+ Mały Modelarz
► 500 BAJEK HD
★ MINIATURY MORSKIE ★
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin