Kazimiera Pyszkowska - W wiejskiej kuchni i na stole 1977.pdf

(23884 KB) Pobierz
ui uiiejskSęj
kuchni
8na stole
K
( P
a z i m
i e r a
y s z k o u i s k a
ulwie
1 9
Ittesstole
‘K
d iim
ie r a
Wydawnictwo „WATRA”
Warszawa 1977
O piniodaw ca m gr
Henryka Bolesiawska
R edaktor wyd. II
Aleksandra Chomicz
P ro je k t okładki
Romana Freudenreich
Ilu stra c je w ykonała
Renata Kostrzewska
R edaktor techniczny
Irena Torzewska
K o rek to r
Stanisława Twardziak
Czytelniczki znajdą w książce injormacje dotyczące
organizacji pracy przy prowadzeniu gospodarstwa do­
mowego na wsi. Podano przykłady jadłospisów na
cztery pory roku i dokładne wskazówki jak racjonal­
nie rozłożyć czynności związane z przygotowaniem
potraw. Wiele nowych przepisów kulinarnych na po­
trawy codzienne i okolicznościowe, oparte na produk­
tach z własnego gospodarstwa.
W SZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONE
P rin te d in P oland
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO „W ATRA”.
W arszaw a 1977. W ydanie II. N akład 50 000+250 egz.
A rk. wyd. 14,5. A rk. druk. 15. Sym bol 10275/RK.
F o rm a t A5. P a p ie r offsetow y kl. V 70 g 61X86. M a­
szynopis oddano do składu 21.XII.1976 r. Podpisano
do d ru k u 14.IX. 1977.
D ru k ukończono w p aździerniku
C ena zł 43.—
Rzeszow skie Z ak ład y G raficzne. Zam . 2940/76.
W STĘP
Wydawnictwo „Watra” oddaje do rąk kobiet interesującą po­
zycją. Interesującą, ponieważ książka ta zawiera nie tylko prze­
pisy na smakowite potrawy, ale także uczy, jak kobieta wiejska
może żywić rodziną zgodnie z nowoczesnymi wymaganiami
obficie i racjonalnie, zużywając możliwie najmniej czasu, wysiłku,
a także i... pieniędzy.
Na oszczędność czasu i wysiłku składa się wiele spraw. Książka
tłumaczy więc, jak funkcjonalnie, a także estetycznie urządzić
kuchnię, w jakie wyposażyć ją naczynia, sprzęt ręczny oraz m e­
chaniczny, a przede wszystkim, jak organizować sobie pracę. Or­
ganizować na co dzień, rozkładając zajęcia przy sporządzaniu po­
siłków na etapy, aby nie zmarnować ani godziny, ani chwili, tak
potrzebnej na zajęcia w gospodarstwie. Wyjaśnia np. jak w yko­
rzystać czas, aby podczas przyrządzania śniadania ugotować lub
podgotować potrawy na obiad, czy też w południe
na kolację,
bez szkody dla ich wartości odżywczych.
Przechowywanie i konserwacja produktów, a także sporządza­
nie w odpowiednim okresie wszelkiego rodzaju przetworów wa­
rzywnych, mięsnych i owocowych są również omawianymi
w książce tematami. Właściwe wykonanie tych zadań pozwala nie
tylko na zorganizowanie racjonalnego żywienia rodziny, ale także
oszczędza pieniądze.
Ekonomiczne, a więc oszczędne, bez marnotrawienia produk­
tów, żywienie rodziny, pełne wykorzystanie wszelkich produktów
z własnego gospodarstwa, umiejętne uzupełnianie żywienia do­
starczanymi przez handel mrożonkami, koncentratami itp., które
coraz obficiej wkraczają na rynek
to m otywy przewijające się
przez wszystkie rozdziały książki.
Autorka wyjaśnia również sprawy nurtujące wiele nowocze­
snych kobiet wiejskich, np. jak przygotowując dla rodziny wspól­
ny posiłek zapewnić odpowiednie żywienie dzieciom, osobom
starszym, czy też młodzieży. Krótko mówiąc, co dodać do zasadni­
czych potraw, jakimi dodatkami je uzupełnić, a co wyłączyć
z jadłospisu niektórych członków rodziny, aby na tej samej bazie
zapewnić wszystkim
osobom właściwe dla
potrzeb ich organizmu
żywienie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin