INSTRUKCJA BHP
DLA MAGAZYNU MĄKI
UWAGI OGÓLNE
Pracownicy zatrudnieni w magazynach mąki powinni posiadać:
· Odpowiednie przygotowanie zawodowe lub przyuczenie do zawodu,
· Dobry stan zdrowia potwierdzony aktualnym zaświadczeniem lekarskim,
· Młodociani mogą być zatrudniani na zasadach określonych w Kodeksie Pracy (art. 190-205) oraz w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 grudnia 1990r.
Przystępując do pracy, pracownik powinien być wyposażony w odzież i obuwie robocze, spełniające warunki sanitarne.
PODSTAWOWE WARUNKI BEZPIECZNEJ PRACY
1. Pomieszczenie powinno odpowiadać obowiązującym przepisom prawa budowlanego,
2. Instalacja elektryczna powinna być w wykonaniu pyłoszczelnym i zapewniać oświetlenie o natężeniu minimum 100 1x,
3. Wentylacja mechaniczna lub grawitacyjna powinna mieć wydajność od 2 do 4 wymian na gadzinę,
4. Płyta wyładunkowa ześlizgu powinna być na wysokości zezwalającej na łatwy odbiór worków z mąką,
5. Worki z mąka powinny być układane w stosy w sposób zabezpieczający przed ich osunięciem się. Przy stosach większych niż 5 warstw, należy stosować odpowiednie przekładki poprzeczne i podłużne. Stosy nie mogą być oparte o ściany, filary, balustrady.
6. Transport napełnionych worków powinien odbywać się za pomocą przenośników lub odpowiednich wózków.
CZYNNOŚCI W CZASIE PRACY
1. Przebywanie w magazynie powinno być ograniczone tylko do czasu wykonywania zleconych czynności,
2. Układanie worków w stosy powyżej sześciu, powinno być prowadzone za pomocą odpowiednich urządzeń podnośnych,
3. W czasie wykonywania prac w magazynie powinna być czynna instalacja wentylacyjna.
OBSŁUDZE MAGAZYNU ZABRANIA SIĘ
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
1. Rozwiązywania, ściągania lub wyciągania worków z mąką ułożonych w stosie,
2. Zdejmowania ręcznie worków z mąką stojąc na drabinie,
3. Palenia tytoniu i spożywania posiłków w pomieszczeniach magazynu,
4. Używania uszkodzonej instalacji elektrycznej i samodzielnego jej naprawiania.
CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY
1. Wyłączyć instalację elektryczną,
2. Uprzątnąć pomieszczenie z resztek rozsypanej mąki,
3. Zamknąć pomieszczenie magazynu w sposób określony przez przełożonego.
POSTĘPOWANIE W PRZYPADKACH AWARII
1. W przypadku pożaru – ściśle stosować się do instrukcji ochrony przeciwpożarowej, z którą powinien być zapoznany każdy pracownik,
2. W przypadkach innych – natychmiast zawiadomić przełożonego i w razie potrzeby właściwe służby ratownicze.
UWAGI KOŃCOWE
1. W pomieszczeniu piekarni powinna być znajdować się prawidłowo wyposażona apteczka, a wyznaczeni pracownicy powinni znać zasady udzielania pierwszej pomocy.
2. Każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek,
3. W razie wątpliwości co do bezpiecznego wykonywania pracy, pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia MPIPS z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. Nr 129, poz. 844)
Zatwierdzam
jmichno0