i1_Magazyn mąki.doc

(47 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP DLA MAGAZYNU MĄKJ

INSTRUKCJA BHP

DLA MAGAZYNU MĄKI

 

UWAGI OGÓLNE

 

Pracownicy zatrudnieni w magazynach mąki powinni posiadać:

 

·       Odpowiednie przygotowanie zawodowe lub przyuczenie do zawodu,

·       Dobry stan zdrowia potwierdzony aktualnym zaświadczeniem lekarskim,

·       Młodociani mogą być zatrudniani na zasadach określonych w Kodeksie Pracy (art. 190-205) oraz w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 grudnia 1990r.

 

Przystępując do pracy, pracownik powinien być wyposażony w odzież i obuwie robocze, spełniające warunki sanitarne.

 

PODSTAWOWE WARUNKI BEZPIECZNEJ PRACY

 

1.     Pomieszczenie powinno odpowiadać obowiązującym przepisom prawa budowlanego,

2.     Instalacja elektryczna powinna być w wykonaniu pyłoszczelnym i zapewniać oświetlenie o natężeniu minimum 100 1x,

3.     Wentylacja mechaniczna lub grawitacyjna powinna mieć wydajność od 2 do 4 wymian na gadzinę,

4.     Płyta wyładunkowa ześlizgu powinna być na wysokości zezwalającej na łatwy odbiór worków z mąką,

5.     Worki z mąka powinny być układane w stosy w sposób zabezpieczający przed ich osunięciem się. Przy stosach większych niż 5 warstw, należy stosować odpowiednie przekładki poprzeczne i podłużne. Stosy nie mogą być oparte o ściany, filary, balustrady.

6.     Transport napełnionych worków powinien odbywać się za pomocą przenośników lub odpowiednich wózków.

 

CZYNNOŚCI W CZASIE PRACY

 

1.     Przebywanie w magazynie powinno być ograniczone tylko do czasu wykonywania zleconych czynności,

2.     Układanie worków w stosy powyżej sześciu, powinno być prowadzone za pomocą odpowiednich urządzeń podnośnych,

3.     W czasie wykonywania prac w magazynie powinna być czynna instalacja wentylacyjna.

 

OBSŁUDZE MAGAZYNU ZABRANIA SIĘ

 

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

 

1.     Rozwiązywania, ściągania lub wyciągania worków z mąką ułożonych w stosie,

2.     Zdejmowania ręcznie worków z mąką stojąc na drabinie,

3.     Palenia tytoniu i spożywania posiłków w pomieszczeniach magazynu,

4.     Używania uszkodzonej instalacji elektrycznej i samodzielnego jej naprawiania.

 

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

 

1.     Wyłączyć instalację elektryczną,

2.     Uprzątnąć pomieszczenie z resztek rozsypanej mąki,

3.     Zamknąć pomieszczenie magazynu w sposób określony przez przełożonego.

 

POSTĘPOWANIE W PRZYPADKACH AWARII

 

1.     W przypadku pożaru – ściśle stosować się do instrukcji ochrony przeciwpożarowej, z którą powinien być zapoznany każdy pracownik,

2.     W przypadkach innych – natychmiast zawiadomić przełożonego i w razie potrzeby właściwe służby ratownicze.

 

UWAGI KOŃCOWE

 

1.     W pomieszczeniu piekarni powinna być znajdować się prawidłowo wyposażona apteczka, a wyznaczeni pracownicy powinni znać zasady udzielania pierwszej pomocy.

2.     Każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek,

3.     W razie wątpliwości co do bezpiecznego wykonywania pracy, pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.

 

Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia MPIPS z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. Nr 129, poz. 844)

                                                                                                               

 

Zatwierdzam

Zgłoś jeśli naruszono regulamin