Kor_Pomocnik kucharza.doc

(210 KB) Pobierz
PODSTAWA PRAWNA

 

 

CHARAKTERYSTYKA STANOWISKA I MOŻLIWYCH ZAGROŻEŃ NA TYM STANOWISKU

.             Nazwa pododdziału, komórki organizacyjnej :Sekcja Materiałowa

 

Nazwa stanowiska

(grupy stanowisk)

 

Kucharz , pomoc kuchenna

Ogólny charakter stanowiska (grupy stanowisk)

 

Praca: dwie zmiany

Pozycja pracy: w ruchu,

Przewaga wysiłku: fizycznego

Miejsce pracy: wewnątrz budynku stołówki z kuchnią

Charakter pracy: fizyczna – obsługa maszyn-urządzeń,

wykonywanie czynności: pobieranie surowców z magazynu, obrabianie mięsa (krojenie, rąbanie), wyrabianie ciasta. Gotowanie, smażenie, pieczenie potraw, przygotowywanie dań. Obsługa mechanicznych urządzeń do rozdrabniania i mielenia produktów,

kuchni gazowej, piekarnika i frytkownicy elektrycznej, kociołków warzelnych.

Wykaz zagrożeń

Prawdopodobieństwo

wystąpienia „P”

Miejsce występowania i w jakich okolicznościach?

Czas narażenia, oddziaływania (ekspozycji) „E”

Rodzaj używanego sprzętu

Skutki zagrożeń

wskaźnik  ”S”

Kategoria dopuszczalności

Wskaźnik „R”

Bardzo prawdopodobne

Całkiem  możliwe

Mało prawdopodob. ale możliwe

Możliwe tylko sporadycznie

Możliwe do pomyślenia

Praktycznie niemożliwe

Tylko teoretycznie możliwe

Stale

Często (codziennie)

Raz na tydzień

Raz na miesiąc

Kilka razy w roku

Raz do roku lub rzadziej

 

 

 

OBLICZ

R = P x E x S

Poważna katastrofa

katastrofa

Bardzo duże

duże

średnie

małe

Wartość liczbowa

 

10

6

3

1

0,5

0,2

0,1

 

 

10

6

3

2

1

0,5

 

100

40

15

7

3

1

 

Poślizgnięcie, upadek na tej samej płaszczyźnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

Śliskie powierzchnie posadzek kuchni i stołówki. Śliskie powierzchnie posadzek, progi. Wyszczerbione stopnie schodowe.

Nie usuwanie rozlanych cieczy i wilgoci.

Nierówności chodnika i jezdni.

Nie odśnieżone chodniki i jezdnie.

Mokre liście na ziemi.

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

Pomieszczenia kuchni, zmywalni, stołówki.

Drogi, chodniki, przejścia, parkingi.

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin