12 PORCJI
· 300 g mąki pszennej
· 200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego, margaryny
· 50 g smalcu (lub masła)
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 70 g cukru
· 1 op. cukru wanilinowego
· 1 jajko
· 1,5 kg jabłek*
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· cukier puder
· Niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
· Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę.
· Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
· Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można doprawić cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne.
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta podsypując mąką (lub pokroić nożem na plasterki) i wylepić spód formy. Dodać jabłka a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta (lub startego na tarce lub pokrojonego na plasterki). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
* najlepsze są jabłka twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta. Mogą być też jabłka antonówka lub papierówka lub jabłka ze słoika (1 litrowy słoik).
saytome