tort orzechowy od Klimczakowej(1).pdf

(182 KB) Pobierz
Przygotować dwa garnki o różnych średnicach, tak, aby jeden wchodził do drugiego. Do
szerszego garnka nalać
2/3 wody
i umieścić go na ogniu. Nad gotującą się wodą umieścić
mniejszy garnek i wbić do niego 10 CAŁYCH jajek. Dodać
25 dkg cukru
i równomiernie
ubijać jajka nad parą wodną. Po ubiciu jajek dodać do ubitej masy
30 dkg grubo zmielonych
orzechów włoskich.
Dodać dwie duże łyżki bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Piec w
180 st. C
przez
40 minut
a po
10 min. przykryć tort z wierzchu aby się nie przypalił. Zostawić w piekarniku do
wystygnięcia po upieczeniu. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzać patyczkiem, czy jest
upieczony wewnątrz. Po upieczeniu podzielić na 2 połowy [dwa blaty].
MASA –
2 kostki masła
utrzeć z
30 dkg cukru pudru.
Dodać
1 tabliczkę
roztopionej w kąpieli
wodnej
gorzkiej czekolady,
zmiksować i dosypać
15 dkg utartych orzechów włoskich.
Rozprowadzić je równomiernie w masie ręcznie lub mikserem. Masę podzielić na dwie
połowy. Połowę dać pomiędzy blaty upieczonego tortu. Drugą połową posmarować z
wierzchu i po bokach. Przyozdobić z wierzchu całymi połówkami orzechów włoskich
Zgłoś jeśli naruszono regulamin