MC_connect_PL.pdf

(7641 KB) Pobierz
KSIĄŻKA KUCHARSKA
GOTOWANIE
Z ROBOTEM KUCHENNYM
KSIĄŻKA KUCHARSKA
GOTOWANIE
Z ROBOTEM KUCHENNYM
WAŻNE WSKAZÓWKI
Podane w przepisach temperatury pieczenia odnoszą się do piekarnika elektrycznego z włączonym
grzaniem górnym i dolnym. Przy włączonym termoobiegu temperaturę należy zmniejszyć o 20°C.
Jeśli w  przepisie nie zaznaczono inaczej, potrawy zawsze umieszczamy na  środkowym poziomie
piekarnika.
Jeżeli nie wskazano wielkości lub średnicy formy do  pieczenia, to  ilości ciasta na  tort, quiche
lub babkę są przewidziane na formę o średnicy 26 cm.
Ustawienia robota podane w przepisach są orientacyjne. W praktyce mogą wystąpić niewielkie odchy­
lenia w zależności od wielkości oraz stopnia dojrzałości owoców i warzyw. Należy także uwzględnić
własne upodobania i modyfikować ustawienia według potrzeb.
SYMBOLE
liczba porcji
stopień trudności
wartość odżywcza
czas przyrządzania (+ czas dodatkowy) oraz łączny czas
SKRÓTY
cm
g
h
– centymetr
– gram
– godzina
min – minuta
ml
Ø
– mililitr
– średnica
kcal – kilokaloria
kg
kJ
l
– kilogram
– kilodżul
– litr
b.
tł.
ww.
– białko
– tłuszcz
– węglowodany
Pod tym adresem znajdziesz wiele innych przepisów,
a także rady i wskazówki oraz nasz sklep internetowy:
www.monsieur-cuisine.com
2
SPIS TREŚCI
Ważne wskazówki
Wstęp i przepisy podstawowe
Sosy, dipy oraz pasty do pieczywa i dżemy
Zupy i sałatki
Dodatki i przekąski
Dania główne z mięsem, rybami i warzywami
Dania dla niemowląt i napoje
Desery i potrawy na słodko
Wypieki
Spis przepisów
2
4
22
36
56
70
128
134
142
158
3
WITAJCIE W  ŚWIECIE
Żmudne siekanie składników i nieustanne mieszanie
w garnku należą już do przeszłości, ponieważ dzisiaj
pomocą w  gotowaniu służy nam Monsieur Cuisine.
Z nim łatwo i szybko przyrządzimy świeże potrawy –
mogą to  być smaczne zupy i  sosy, różnorodne
potrawy z warzyw, mięsa lub ryb, zdrowe smoothies,
wyborne desery czy smakowite wypieki.
Monsieur Cuisine jest robotem kuchennym, który
łączy w sobie wiele praktycznych funkcji i z łatwoś­
cią wykonuje większość prac kuchennych. Potrafi
rozdrabniać, ucierać, miksować na  piure, mieszać,
ubijać oraz gotować (także na  parze), dusić i  sma­
żyć. Wielofunkcyjność Monsieur Cuisine sprawia,
że zastępuje on inne sprzęty kuchenne, a tym samym
pozwala oszczędzać nie tylko pieniądze, lecz także
miejsce w kuchni.
Kilka etapów pracy można wykonać łącznie, więc
na  ogół zbędne staje się używanie wielu garnków
i  patelni. Minęły czasy, gdy do  przyrządzania jed­
nej potrawy potrzebne były dwa lub trzy urządzenia.
Od tej chwili zastępuje je Monsieur Cuisine, a goto­
wanie z nim stało się dziecinnie łatwe.
Poświęćmy nieco czasu na zapoznanie się z naszym
nowym robotem Monsieur Cuisine. Pewnej wprawy
i wyczucia wymagają zwłaszcza funkcje rozdrabnia­
nia. W  przepisach zawsze podane są  odpowiednie
wartości, jednak można je  skracać bądź wydłużać
według własnego uznania. Najlepiej samemu prze­
testować robot i  znaleźć własny rytm. Im  częściej
będziemy gotować z Monsieur Cuisine, tym szybciej
poznamy jego możliwości.
Monsieur Cuisine jest odpowiedni zarówno dla sta­
wiających w kuchni pierwsze kroki, jak i dla kucha­
potrawy i ciasta. Liczne wskazówki i porady, przejrzy­
ste tabele ilustrujące postępowanie z podstawowymi
składnikami ułatwią nam pierwsze kroki w  kuchni
w towarzystwie Monsieur Cuisine.
A kto ma  ochotę, po  prostu może skorzystać
z pomocy w gotowaniu, co nie stanowi już żadnego
problemu dzięki połączeniu z Internetem, ekranowi
dotykowemu i  zintegrowanemu z  robotem Coo­
kingPilot. Więcej informacji o  CookingPilot zawiera
instrukcja obsługi.
ŻYCZYMY PRZYJEMNEGO I UDANEGO GOTOWANIA
Z ROBOTEM KUCHENNYM MONSIEUR CUISINE.
MONSIEUR CUISINE SPRAWIA, ŻE GOTOWANIE
JEST EKSCYTUJĄCYM PRZEŻYCIEM.
Wstęp
rzy z praktyką. Na początku prac z robotem należy
posługiwać się zamieszczonymi w tej książce przepi­
sami, później można dowolnie modyfikować ulubione
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin