Menu dla diabetyka. Zdrowe i smaczne przepisy nie tylko dla diabetyków.pdf

(17070 KB) Pobierz
ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY
NIE TYLKO DLA DIABETYKÓW
ZADANIE WSPÓŁFINANSOWANE PRZEZ MINISTRA ZDROWIA
DIABETYKA
Jedz zdrowo. Żyj zdrowo.
Menu dla
Jedzenie jest jedną z  największych przyjemności w  życiu i  ważnym jego elementem. To przy
posiłkach rozmawiamy ze znajomymi, spędzamy czas z rodziną, celebrujemy najważniejsze mo-
menty życia. Nie bez znaczenie jest to, co i jak jemy. Dieta może być bowiem zarówno sprzy-
mierzeńcem, jak i przeciwnikiem w utrzymaniu zdrowia. W dobie, kiedy największym zagroże-
niem dla zdrowia są dietozależne choroby cywilizacyjne, jeszcze uważniej musimy dbać o to, co
kładziemy na talerzach.
Jedną z chorób, w której dieta odgrywa niebagatelną rolę jest cukrzyca. Trudno uwierzyć, że
trzy miliony Polaków cierpi już na cukrzycę typu 2, z czego połowa jeszcze nie wie o swojej
chorobie. Problem będzie się pogłębiał, bo żyjemy niezdrowo, w stresie, ograniczamy ruch i do-
starczamy organizmowi coraz bardziej przetworzone produkty. Z dużą ilością soli i cukru.
Od dłuższego czasu w mojej pracy spotykam się z osobami, którym choroba lub alergia odbiera
przyjemność jedzenia. Wysoko przetworzone, jedzone w pośpiechu posiłki nie służą naszemu
organizmowi, który coraz częściej daje nam sygnał ostrzegawczy w postaci nietolerancji po-
karmowych na gluten, czy laktozę. Wśród nich coraz więcej było osób z cukrzycą, dla których
dieta jest jednym z najtrudniejszych elementów życia z chorobą i dla których do tej pory bra-
kowało ciekawej oferty zarówno na półce w sklepie jak i w restauracyjnych menu.
Dlatego, kiedy zwrócono się do mnie z pytaniem, czy jako osoba gotująca, która często pojawia
się w mediach, nie chciałbym zostać ambasadorem akcji promującej zdrową kuchnię dla cho-
rych na cukrzycą, bez wahania powiedziałem „tak”.
W ramach projektu „Menu dla diabetyka” staramy się edukować osoby z cukrzycą, a także oso-
by otyłe, do zmiany diety i zainspirować je do tworzenia zdrowych i przepysznych dań, które
są odpowiednio skomponowane i uwzględniające m.in. wskaźniki glikemiczne poszczególnych
produktów.
Zostawiamy w Państwa rękach książkę kucharską, która jest zbiorem pomysłów na smaczne
dania nie tylko dla diabetyków, ale dla wszystkich tych, którzy chcą jeść zdrowo i zmienić na-
wyki żywieniowe swoje i swojej rodziny. Mam nadzieję, że zaproponowane charytatywnie au-
torskie przepisy, opracowane przez zawodowych kucharzy, blogerów i producentów żywności
są idealnym początkiem tej zmiany.
David Gaboriaud
Ambasador kampanii „Menu dla diabetyka”
Bardzo dodrze pamiętam jedną z moich pierwszych pacjentek. Agnieszka, młoda dziewczyna
ze świeżo zdiagnozowaną cukrzycą typu 1. Przyszła do mnie mocno zagubiona, pełna obaw
i lęku, ale zdeterminowana do działania. Początkowy okres buntu, niepogodzenia się z chorobą,
chwilowej ucieczki… miała już za sobą. Przeszła go z  pomocą wspaniałego, empatycznego
diabetologa.
Teraz nadszedł czas na praktyczne oswojenie cukrzycy, a  więc wdrożenie diety. Aga była
świadoma, że życie z cukrzycą, to codzienność na nowo, że od niej zależy, czy przyjmie postawę
„nie zrobię tego, bo mam cukrzycę” czy „zrobię to, pomimo, że mam cukrzycę”. Wybrała opcję
numer dwa. Mimo lęku przemawiała prze nią chęć poznawania, eksplorowania, realizowania
marzeń, pasja codziennego życia. Lubiła gotować i  jeść. Zapytałam, czy uważa, że cukrzyca
może wyeliminować z jej życia pyszne jedzenie, jakie lubi. Po chwili wahania odpowiedziała, że
nie. „Chcę się dowiedzieć, jak je przygotować, żeby było dla mnie dobre, jak to uporządkować i nie
zwariować. Nie wyobrażam sobie jeść do końca życia gotowanego kurczaka z brokułami”. Tych
kilka prostych zdań było początkiem naszej wspólnej przygody z oswajaniem diety, odkrywaniem
smaków i połączeń, wyliczaniu WW i WBT, a przede wszystkim zdrowym jedzeniem.
Ten przewodnik powstał z myślą o osobach takich jak Aga. Atrakcyjne przepisy z wyliczonymi
składnikami odżywczymi oraz WW i  WBT, powinny stać się niezbędnikiem w  każdej kuchni,
a  inspiracją dla diabetyków w  przygotowaniu niebanalnych dań. Dieta zarówno w  cukrzycy
typu 2 jak i w cukrzycy typu 1, jest po prostu dietą zdrową dla każdego. Mam nadzieję, że ta
książka będzie świetnym przewodnikiem dla wszystkich, pokazując, że dieta diabetyka może
być pyszna, a przepisy mogą posłużyć całej rodzinie.
Radości z  mądrze przygotowanych pyszności – tego Państwu gorąco życzę i  zachęcam do
korzystania z przygotowanych przez mistrzów kuchni przepisów „Menu dla diabetyka”.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Dietetyk, Poradnia Dietetyczna 4LINE
4
5
DIETA
CUKRZYCOWA
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin