PLAN PRACY
DYDAKTYCZNO – WYCHOWAWCZEJ
na miesiąc III
GRUPY II
NA ROK SZKOLNY 2012/2013
Zadania wychowawczo – dydaktyczne
na miesiąc MARZEC
Tematyka tygodniowa:
1. Mali kucharze.
2. Kapryśny marzec.
3. Witaj wiosno!
4. Wielkanocne tradycje.
Dzieci będą:
Ø Odpowiadać na pytania dotyczące treści opowiadań, bajek i wierszy.
Ø Rozwijać umiejętność przeliczania w zakresie pięciu.
Ø Poznawać zawód kucharza.
Ø Poznawać charakterystyczne oznaki przedwiośnia.
Ø Prawidłowo reagować na zmianę tempa muzyki.
Ø Wskazywać różnice między dwoma obrazkami.
Ø Łączyć elementy w całość.
Ø Poznawać ptaki wracające do nas wiosną.
Ø Rozwijać wrażliwość słuchową poprzez słuchanie muzyki poważnej.
Ø Doskonalić umiejętność posługiwania się nożyczkami; zachowanie bezpieczeństwa.
Ø Poznawać czynniki niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin.
Ø Zakładać hodowlę roślin.
Ø Wypowiadać się na temat tradycji świątecznych przygotowań.
Ø Uczestniczyć w zabawach inspirowanych treścią piosenki.
Ø Przestrzegać ustalonych zasad zabaw w przedszkolu.
Ø Formułować wnioski z obserwacji.
Ø Wykonywać pracę wg instrukcji.
Ø Samodzielnie przygotowywać posiłek z gotowych produktów.
Kąciki zainteresowań:
1. Kącik lalek, samochodów, klocków – przypomnienie zasad korzystania z zabawek i odkładania ich na miejsce.
2. Kącik przyrody – zakładanie hodowli roślin; pietruszka, cebula; poznawanie warunków sprzyjających rozwojowi roślin.
3. Kącik „Nasze zasady” – ilustracje właściwych zachowań w grupie.
4. Kącik „Bezpieczny przedszkolak” – ilustracje przedstawiające postawy zachowania się w kuchni, gdy pomagamy rodzicom.
5. Kącik kucharza – czapki kucharza, nakrywanie do stołu.
6. Kącik świąteczny – przygotowanie ozdób świątecznych do kącika przyrody; świąteczny nastrój w Sali.
Współpraca z rodzicami:
1. Kontakty indywidualne.
2. Gazetka grupowa.
3. Strona internetowa przedszkola.
TYDZIEŃ I
Temat kompleksowy: Mali kucharze.
Podstawa programowa: poznawanie osób pracujących w bliskim otoczeniu; dbamy o nasze zdrowie, spożywanie zdrowej żywności.
Data
Temat dnia
Cel główny
Sytuacja edukacyjna
Przewidywane osiągnięcia
4.03.13
Poniedz.
W przedszkolnej kuchni.
Poznawanie czynności wykonywanych przez kucharza.
I – Ceremoniał powitania; ćw słuchowe „Kuchenna muzyka”
II – Zestaw zabaw ruchowych nr XVIII wg K. Wlaźnik
1. Czynności higieniczne: nakrywamy do stołu.
2. Odwiedzamy przedszkolną kuchnię
· Ćw poprawnej wymowy językowej „językowe wyliczanki”
· Słuchanie opowiadania A. Frączek „Budyń”
· Rozmowa nt treści; wypowiadamy się całym zdaniem.
· Zab czytelnicze wg Majchrzak
· Praca plastyczna - czapka kucharza
· Zab Dyd – nakrywamy do stołu ; serwetki, łyżki widelce, kubeczki
3. Spacer w pobliże przedszkola- bezpiecznie w szatni; zapinamy guziki
4. Zabawy swobodne; kolorowanie, budowle, puzzle
5. Słuchanie bajki :edukacja emocjonalna – zazdrość.
III - Poobiedni odpoczynek- starannie składamy ubrania
· Ćw ortofoniczne
IV – Podsumowanie dnia; rozmowy indywidualne.
ü Nazywa czynności wykonywane przez kucharza
ü Wie jak należy nakryć do stołu
5.03.13
Wtorek
Co robi kucharz?
Rytmiczne poruszanie się przy muzyce.
I – Ceremoniał powitania; ćw ortofoniczne
2. Kuchenne zagadki
· Rozmowa nt ilustracji przedstawiającej pracę w kuchni
· Słuchanie piosenki „Kuchareczki”
· Rozmowa nt treści piosenki
· Zab ruchowa do piosenki
· Przeliczanie przedmiotów potrzebnych kucharzowi
· Praca plastyczna ; wycinanie i naklejanie przyborów kuchennych
4. Zabawy swobodne; kolorowanie, budowle, puzzle.
5. Słuchanie bajki; edukacja emocjonalna – zazdrość
III – Poobiedni odpoczynek starannie układamy ubrania; zapinamy guziki przy piżamkach
· Zab ruch z elementem rzutu „Warzywa do garnka”
ü Porusza się rytmicznie przy piosence
ü Wypowiada się całym zdaniem
ü Pozostawia porządek w swoim miejscy zabawy
6.03.13
Środa
Garnki i rondelki.
Rozwijanie umiejętności przeliczania w zakresie czterech.
I – Ceremoniał powitania; ćw z kinezjologii edukacyjnej „Rysujemy garnki”
1. Czynności higieniczne: nakrywamy do stołu
2. Zab matematyczna:
· Porównywanie przedmiotów
· Słuchanie wiersza „Kuchareczka”- rozmowa nt treści
· Zab matematyczna „Krojone warzywa”
· Zab „Gorący kartofel „ wg K.W.Vopla
· Przeliczanie na ile elementów pokrojone są warzywa
IV – Podsumowanie dnia; kontakty indywidualne z rodzicami.
ü Przelicza w zakresie 4
ü Porównuje przedmioty
ü Stara się być samodzielne przy przebieraniu się na spacer
7.03.13
Czwartek
Zapraszamy do stołu.
Rozwijanie sprawności manualnych.
2. Zab „Prawda – fałsz”
· Pokaz właściwego nakrywania do stołu ; używamy serwetki jednorazowe.
· Zab ruchowa z elementem rzutu „Warzywa do garnka”
· Praca plastyczna „Fartuszek – wycinanie i ozdabianie
· Zab ruch „Kelnerzy”
· Zab ruch „Mała kuchareczka”
IV – Podsumowanie dnia; kontakty z rodzicami.
ü Wycina nożyczkami
ü Właściwie umieszcza sztućce na stole
monika_jkk