Magnez – kluczowa substancja odżywcza dla zdrowia
Magnesium — A Key Nutrient for Health and Disease Prevention
Dr Joseph Mercola
Magnez jest czwartym najobficiej występującym minerałem w organizmie. W białkach człowieka wykryto ponad 3.750 miejsc wiążących magnez [1] i wymaga go ponad 300 różnych enzymów. Krótko mówiąc, magnez odgrywa ważną rolę w wielu procesach biochemicznych, w tym:
Wytwarzanie ATP [2,3] (adenozino- trifosforat), cząsteczek energii w organizmie
Działanie mięśnia serca
Prawidłowa budowa kości i zębów
Relaksacja naczyń krwionośnych
Regulacja poziomu cukru we krwi
Aktywowanie mięśni i nerwów
Pomoc w trawieniu białek,
węglowodanów i tłuszczów
Służy jako kofaktor dla RNA i DNA
Katalizator dla neuroprzekaźników np. serotoniny.
Tak jak jest z wit. D, jeśli nie masz wystarczającej ilości magnezu, organizm nie jest w stanie funkcjonować optymalnie, i niewystarczające poziomy komórkowe magnezu decyduja o osłabieniu funkcji metabolicznej, co może doprowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.
Na początek, magnez jest kluczowy dla optymalizacji mitochondriów, które maja ogromny potencjał wpływu na zdrowie, szczególnie w profilaktyce raka.
W rzeczywistości optymalizacja metabolizmu mitochondrialnego może być istotą skutecznego leczenia raka. Ale działanie mitochondriów ma również kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia, energii i wyników sportowych.
Mitochondrie to maleńkie organelle, początkowo uważano, że pochodzą od bakterii. Większość komórek ma ich w dowolnym miejscu od 1 do 2.000. Narządy potrzebują energii by działać prawidłowo, a tę energię wytwarzają mitochondrie w każdej komórce.
Skoro funkcja mitochondriów jest podstawą wszystkiego co dzieje się w organizmie, to optymalizacja funkcji mitochondriów (i zapobieganie dysfunkcji mitochondriów) poprzez zapewnienie sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych i prekursorów jakich potrzebują mitochondrie jest niezwykle ważne dla zdrowia i w profilaktyce.
[…]
W ubiegłym stuleciu dostawaliśmy około 500 mg magnezu z żywności, dzięki bogatej w substancje odżywcze [nutrienty] gleby w której rosła ta zywność. Obecnie szacuje się, że dostajemy tylko 150-300 mg magnezu z żywności.
Jak zauwazyła w swoich szeroko zakrojonych badaniach dr Rhonda Patrick, dieta bogata w kalorie i uboga w mikronutrienty [czytaj: przetwarzana żywność] jest głównym czynnikiem ryzyka niedoboru magnezu, tylko dlatego, że magnez występuje w centrum cząsteczki chlorofilu.
Chlorofil, jak możesz już wiedziec, jest tym co roślinom nadaje zielony kolor. Większość Amerykanów konsumuje zbyt mało warzyw, co może tłumaczyć dlaczego u ponad połowy Amerykanów występuje niedobór magnezu.
Oprócz tego, że nie dostajemy wystarczającej ilości magnezu z żywności, magnez tracimy poprzez stres, brak snu, konsumpcję alkoholu i leki na receptę (zwłaszcza moczopędne, statyny, fluor i leki go zawierające np. antybiotyki fluorochinolonowe).
Stężenie magnezu zmniejsza się także w obecności pewnych hormonów takich jak estrogen. Jeśli masz podniesiony poziom insuliny – ocenia się, że tak jest u 80% Amerykanów – to prawdopodobnie masz niskie stężenie magnezu. [4]
Zwiększenie spożycia magnezu może rzeczywiście doprowadzić do poprawy kondycji i ochrony przed insulinoopornością i cukrzycą w pierwszej kolejności. W jednym z badań, [5] osoby na etapie przedcukrzycowym z najwyższym spożyciem magnezu o 71% zmniejszyły ryzyko problemów metabolicznych i z cukrem we krwi.
Inne badanie [6] również wykryło, że wysokie spożycie magnezu zmniejsza ryzyko osłabienia metabolizmu glukozy i insuliny, i spowalnia przejście od stanu przedcukrzycowego do cukrzycy.
Zdaniem autorów: "Przyjmowanie magnezu może być szczególnie korzystne w profilaktyce cukrzycy, jeśli masz duże jej ryzyko". Mechanizm którym magnez kontroluje homeostazę glukozy i insuliny wydaje się angazować 2 geny odpowiedzialne za homeostazę magnezu. [7]
Magnez potrzebny jest także do aktywacji kinazy tyrozynowej, enzymu działającego jako "włącznik" i "wyłącznik" w wielu funkcjach komórkowych, i potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania receptorów insulinowych. I jeszcze problemy trawienne, takie jak choroba Crohna i nieszczelne jelito osłabiają zdolność organizmu do wchłaniania magnezu, co jest kolejnym powodem braku odpowiednich jego poziomów.
Zdaniem dr Carolyn Dean, możliwe jest to, że niedobór magnezu jest częścią problemów i przyczyną tak częstego występowania teraz m.in. chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia. Może odgrywać również rolę w fibromialgii [8], i niedobór magnezu jest uznanym czynnikiem w migrenach. [9]
Niestety, nie ma żadnego badania laboratoryjnego, które pokazałoby dokładny odczyt poziomu magnezu. Powodem tego jest to, że tylko 1% magnezu w organizmie znajduje się we krwi, 50-60% w kościach, a reszta w tkankach miękkich.
Skoro większość magnezu jest przechowywana wewnątrz komórek i kości, a nie we krwi, to nie ma zadowalających badań krwi by oszacować jego stężenie. Niektóre specjalistyczne laboratoria prowadzą testy RBC magnezu, są dość dokładne.
Inne badania z jakich może korzystać lekarz w celu oszacowania stężenia magnezu to 24-godzinne badanie moczu, albo podjęzykowe badanie nabłonka [sublingual epithelial test]. Nawet one mogą pokazać szacunkowe stężenie, a lekarze zwykle muszą je szacować na podstawie posiadanych przez pacjenta objawów.
Wczesne oznaki niedoboru magnezu mogą obejmować: ból głowy, utratę apetytu, nudności i wymioty, zmęczenie lub osłabienie. Bardziej przewlekły niedobór magnezu może doprowadzić do poważniejszych problemów takich jak:
· Zaburzenia rytmu serca i skurcze naczyń wieńcowych
· Skurcze i rozkurcze mięśni
· Drgawki
· Drętwienie i mrowienie
· Zmiany osobowości.
Te oznaki i objawy to nie jest pełna ich lista. W książce Cudowny magnez [The Magnesium Miracle], dr Carolyn Dean wymienia nie mniej niż 100 czynników, które pomogą ustalić czy masz niedobór magnezu.
Możesz także zastosowac jej wskazówki we wpisie na jej blogu Szacowanie objawów niedoboru magnezu [Gauging Magnesium Deficiency Symptoms], [10] które pomogą Ci sprawdzac listę co kilka tygodni i ustalić ile potrzebujesz magnezu by pokonac objawy tego niedoboru.
Teoretycznie można utrzymać poziom magnezu na poziomie terapeutycznym, bez uciekania się do suplementów po prostu stosując zróżnicowaną dietę, włączając wiele ciemno-zielonych warzyw liściastych. Jednym ze sposobów by naprawdę zwiększyć stężenie magnezu, a także wiele innych ważnych składników odżywczych pochodzenia roślinnego, jest "sokowanie" warzyw [juicing].
Ważne jest by pamiętać, że zawartość magnezu w żywności zależy od bogactwa magnezu w glebie, na której uprawiano rośliny.
Większość gleby jest bardzo pozbawiona substancji odżywczych, i dlatego niektórzy eksperci w dziedzinie magnezu tacy jak dr Dean, uważają, że praktycznie każdy powinien suplementować magnez. Rośliny organiczne mają więcej magnezu jeśli sa uprawiane w bogatej w nie glebie, ale to jest trudne do ustalenia. Jeśli jesz produkty organiczne i nie masz objawów niedoboru, to prawdopodobnie jesteś ok.
Ale bez względu na to jak pozornie zdrowa jest Twoja dieta, jeśli masz objawy niedoboru, rozsądne będzie suplementowanie, o tym w następnej części. Opierając się na danych zgromadzonych przez GreenMedInfo [11] i Najzdrowsza Żywność Świata [The World's Healthiest Foods], [12] do najbogatszych w magnez produktów należą:
Suszone wodorosty, agar
Otręby ryżowe
Zioła i przyprawy: bazylia, kolendra, szczypior, chives, cumin*, natka pietruszki, nasiona gorczycy i koper włoski
Orzechy: brazylijskie, nerkowce i masło migdałowe
Nasiona: dynia, siemię lniane, sezam i słonecznik
Niesłodzone kakao w proszku
Serwatka: słodka lub suszona
Zielone liściaste: szpinak, boćwina, liście rzepy i buraków, brokuły, brukselka i sałata rzymska
Komosa ryżowa, kasza gryczana, brązowy ryż, proso, owies, żyto, i pszenica
Fasola
Dynia
Owoce i jagody: papaya, maliny, pomidory, cantaloupe, truskawki i arbuz.
kminek
cumin
Zalecana dawka dzienna magnezu [12] wynosi 310-420 mg zależnie od wieku i płci. Ale według dr Dean niektóry badacze uważają, że dla optymalnego zdrowia możemy potrzebować go w granicach 600-900 mg dziennie.
Na pewno istnieje wiele powodów zapewnienia sobie tej dziennej dawki, i na szczęście magnez jest dość bezpieczny, więc nie trzeba się martwić gdy jest zbyt duża. Dr Dean sugeruje skorzystać z reakcji jelitowej jako markera idealnej dawki. Zaleca rozpocząć od 200 mg cytrynianu magnezu dziennie, i stopniowo zwiększać dawkę do chwili kiedy stolec będzie nieco luźny.
Jest to osobisty "punkt odcięcia", bo kiedy organizm ma zbyt dużo magnezu, to po prostu wypłukuje go drugim końcem. Cytrat magnezu jest znany z tego, że ma skutek oczyszczający, co zaleca się w tym przypadku.
...
OlaGordon