21.10.2014r.
Ćwiczenia 3
Temat: Technologie odchowu młodzieży hodowlanej.
Jałówka półroczna może zjadać około:
-12kg pasz objętościowych soczystych;
1kg siana;
2kg mieszanki C-J.
Jałówka 1-roczna może zjadać około:
-20kg pasz objętościowych soczystych;
-2,5kg siana;
-1kg mieszanki treściwej.
Jałówka w 2 roku życia może zjadać:
1.w okresie zimowym:
-20-25kg kiszonki z traw;
-3-4kg siana/słomy;
-1kg pasz treściwych;
2.w okresie letnim:
-około 40kg porostu pastwiskowego.
Pastwisko, kiszona z traw, motylkowych, GPS zapewnia umiarkowaną koncentrację energii w dawce pokarmowej. Konieczny dodatek mieszanki mineralno-witaminowej – 60-80g/dzień/sztukę.
Cielne jałówki otrzymują oprócz pasz objętościowych dodatkowo:
-pasze treściwe – 1,0-1,5kg;
-siano – 1-2kg;
-mieszanki mineralno-witaminowe w ilości około 20g/dzień/100kg masy ciała (Ca:P – 2:1);
-sól w postaci lizawek, stały dostęp do wody.
Wskaźniki tempa wzrostu bydła.
Bezwzględny przyrost masy ciała.
Przyrost masy ciała zwierzęcia od chwili rozpoczęcia opasu do jego zakończenia:
M (w kg) = M2 – M1
Przyrost dobowy bezwzględny – wartość dobowa przyrostu masy ciała rosnącej młodzieży lub opasów w danym okresie:
Md (w g) = (M2 – M1)/ t2 – t1
Przyrost dobowy względny, inaczej tempo wzrostu – wyraża intensywność wzrostu zwierzęcia jako stosunek wielkości przyrostu masy ciała do średniej masy ciała w badanym okresie:
M% (w %) = 100 (M2 – M1)/ 0,5 (M2 + M1)
M1 – masa początkowa
M2 – końcowa masa ciała
t1 – wiek początkowy
t2 – wiek końcowy
Kontrola wzrostu zwierząt
Okresowe ważenie jałowizny (przy użyciu wagi pomostowej lub elektronicznej) pozwala ocenić intensywność żywienia.
Stała kontrola wzrostu zwierząt powinna odbywać się w określonych odstępach czasu:
-przy urodzeniu;
-przy przeklasowaniu do innych grup technologicznych: w wieku 6, 12, 15, 18 miesięcy.
Stawiane cele w odchowie jałówek:
-wysokie przyrosty dzienne;
-wczesny wiek pierwszego wycielenia;
-zdrowe, wydajne wymiona;
-stabilny kościec, zdrowe racice;
-wysoka wydajność;
-długi czas użytkowania;
-niskie koszty odchowu.
Zasady w żywieniu jałówek.
Zasada 1 – Jałówka powinna stale rosnąć.
Zasada 2 – Stopniowe przyzwyczajanie do pobierania większych ilości paszy objętościowej najwyższej jakości.
Zasada 3 – Musi być zachowana harmonia między paszą podstawową, wyrównawczą i wydajnościową.
Zasada 4 – Żywić odpowiednimi paszami stymulującymi pracę żwacza.
Zasada 5 – Zwrócić uwagę na hierarchię w stadzie i dostępność do paszy.
Wzrost cieląt i jałówek do drugiego roku życia.
Pierwszy rok
Drugi rok
Masa ciała
kg
50-300
300-590
Przyrosty dzienne
g
750-800
650-750
Pobranie suchej masy
0,5-7,5
7,0-13,0
Kondycja
pkt
3,0-3,5
3,5-4,0
Produkcja mleka będzie opłacalna jeżeli krowy będą użytkowane co najmniej przez 4 laktacje, dając minimum 35000kg mleka.
Błędy popełnione w pierwszym roku życia, obniżają wydajność życiową.
Błędy w drugiej fazie odchowu wpływają negatywnie na wielkość dziennego udoju i płodność.
Temat: Technologie chowu młodego bydła opasowego w budynkach.
Systemy utrzymania bydła opasowego:
1.na uwięzi:
-na stanowiskach ścielonych;
-na legowiskach bez ściółki;
2.luzem w grupach w kojcach:
-z płaską płytą płytko ścieloną;
-z płytą z dużym spadkiem ścieloną;
-na głębokiej ściółce;
-na podłodze szczelinowej.
Zalety i wady systemu uwięziowego:
-eliminacja walk, a także wzajemnego obskakiwania się; unika się urazów i wybrakowania zwierząt;
-możliwość indywidualnego dozoru i kontroli żywienia;
-można prowadzić opas zwierząt o dużym zróżnicowaniu masy ciała, nie trzeba tworzyć wyrównanych grup;
-zapobiega się nieszczęśliwym wypadkom ludziom;
-wada jest duży nakład pracy na obsługę zwierząt.
Utrzymanie byczków luzem.
Zasady utrzymania:
-tworzyć grupę w możliwie młodym wieku ze zwierząt o wyrównanej masie ciała, różnice nie mogą przekraczać 10%;
-nie można uzupełniać grupy nowymi zwierzętami, nowe byczki są maltretowane przez pozostałe;
-osobniki z urazami, kulawe itp. należy szybko zabrać z grupy i nie można ich ponownie wprowadzać do grupy;
-zapewnić zasadę „pełnego żłobu” przez całą dobą, walki o paszę są najbardziej groźna.
Obowiązujące wymiary stanowisk uwięziowych dla bydła opasowego.
Masa ciała (kg)
Wymiar (cm), długość
Co najmniej szerokość
Do 300
1,30
0,80
300-450
1,45
0,95
Powyżej 450
1,50
1,00
Powierzchnia legowiska dla bydła opasowego w kojcu zbiorowym.
Powierzchnia (m3/sztukę) przy utrzymaniu w kojcu
ścielonym
na podłodze szczelinowej
1,60
2,00
2,5
Wady i zalety chowu luzem:
-najgorsze rozwiązanie z punktu widzenia usuwania obornika to jednolita powierzchnia do leżenia i pobierania paszy;
-przy podłodze ze spadkiem obornik usuwany jest z korytarza przy pomocy spychacza czołowego lub zgarniacza z napędem od silnika elektrycznego;
-najbardziej preferowany jest chów na głębokiej ściółce, ten system jest najmniej pracochłonny;
-podest do pobierania karmy może być krótki lub długi; krótki musi mieć szerokość co najmniej długości ciała zwierząt, długi musi umożliwiać wymijanie z tyłu jedzących zwierząt;
-najbardziej oszczędne jest utrzymywanie opasów na podłodze szczelinowej, nie jest jednak zalecane, ponieważ nie spełnia wymogów dobrostanu zwierząt.
Obszar wypoczynkowy (m2):
-dla cieląt i młodzieży do pierwszego roku życia (200-499kg) – 2,5-3,5m2.
-dla młodzieży powyżej pierwszego roku życia (300-699kg) – 3,0-4,5m2;
-dla młodych buhajków (200-599kg) – 2,5-4,0m2.
Gacololo00