wykład 5.docx

(19 KB) Pobierz

28.10.2013r.

Temat: Procesy trawienia w jamie ustnej. Wytwarzanie śliny.

 

Ślina produkowana jest przez dwa zespoły ślinianek:

-ślinianki duże o dużej zmienności gatunkowej:

              *ślinianki przyuszne – ślina surowicza;

              *ślinianki podżuchwowe – ślina surowiczo-śluzowa;

              *ślinianki podjęzykowe – ślina śluzowa;

-ślinianki małe rozproszone w podśluzowe różnych części jamy ustnej w postaci drobnych pakiecików gruczołowych:

              *gruczoły wargowe;

              *gruczoły językowe;              ślina surowiczo-śluzowa

              *gruczoły podniebienne;

              *gruczoły policzkowe.

 

Rodzaje wytwarzanej śliny

ŚLINA SUROWICZA produkowana przez ślinianki surowicze jest śliną wodnistą, przezroczystą o małej lepkości z dużą koncentracją alfa-amylazy.

ŚLINA ŚLUZOWA wytwarzana przez ślinianki śluzowe jest śliną gęstą, mętnawą, ciągliwą, lepką, pieniącą się, lekko opalizującą, bogatą w mucyny.

 

Skład śliny:

-woda 99%;

-związki nieorganiczne 0,36%;

-związki organiczne 0,04%.

 

Związki nieorganiczne śliny:

-Na+, K+, Ca2+, Cl-, HCO3 -;

-jony fosforanowe, magnezowe, fluorkowe, jodkowe.

 

Związki organiczne śliny:

-alfa-amylaza ślinowa;

-lipaza ślinowa;

-mucyny;

-białka: histatyny, lizozym, laktoferyna, laktoperoksydaza, immunoglobuliny, IGA;

-EGF, JGF, NGF;

-neuroprzekaźniki: NPY, VIP, substancja ………;

-hormony: gastryna, somatostatyna, glukagon, leptyna;

-stateryna, kalikreina, ciałka ślinowe, bakterie;

-substancje grupowe krwi.

 

Rola związków nieorganicznych śliny:

-jony Na+ i HCO3- – wspólnie warunkują wartość ciśnienia osmotycznego śliny;

-jony HCO3- – powodują nadanie ślinie alkalicznego pH, posiadają zdolności buforujące;

-jony Ca2+ i PO4- – zapobiegają rozpuszczaniu szkliwa i sprzyjają jego mineralizacji;

-alfa-amylaza śliny – trawi wiązania alfa-1,4-glukozydowe skrobi;

-lipaza ślinowa – u osesków trawi tłuszcz mleka;

-mucyny – glukoproteiny nadając ślinie lepkość, chronią szkliwo hamując przyleganie bakterii do powierzchni zębów;

-białka: działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze:             

*histatyny;

*lizozym;

*laktoferyna;

*laktoperoksydaza IGA;

*IGF, EGF, NGF -  czynniki kontroli odnowy nabłonka jamy ustnej, gardła i przełyku; zapobiegają powstawaniu uszkodzeń przewodu pokarmowego i przyspieszają gojenie się tych uszkodzeń;

-stateryna – zapobiega wytrącaniu się występujących w ślinie w dużym stężeniu jonów wapnia i fosforu i tworzeniu kamienia w przewodach ślinianek;

-kalikreina – enzym proteaza serynowa warunkujący powstawanie bradykininy powodującej zwiększenie lokalnego przepływu krwi w śliniankach i zwiększenie wytwarzania śliny;

-VIP (Wazoaktywny Peptyd Jelitowy) – wpływa na wzrost wydzielania śliny w śliniankach poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i lokalny wzrost przepływu krwi.

 

Funkcje śliny

1.funkcja trawienna:

-formowanie kęsów pokarmowych i ułatwienie ich połykania dzięki zawartym w ślinie mucynom;

-zapoczątkowanie trawienia skrobi dzięki alfa-amylazie ślinowej;

-udział w trawieniu tłuszczów mleka i zwierząt młodych dzięki zawartej w ślinie lipazie;

-rozpuszczanie części składowych pokarmu przyczyniające się do jego oceny smakowej;

2.funkcja ochronna:

-rozpuszczanie i wypłukiwanie resztek pokarmowych;

-regulacja flory bakteryjnej, jamy ustnej i przełyku dzięki zawartym w ślinie czynnikom antybakteryjnym;

-zapobieganie namnażania się w jamie ustnej i przełyku dzięki zawartym w ślinie czynnikom antybakteryjnym, np. lizozym, defensym, IGA, laktoferyny i innych;

-zobojętnianie kwaśnych lub zasadowych składników pokarmowych dzięki właściwościom buforowym śliny;

-pobudzenie odnowy komórkowej, zapobiegające powstawaniu uszkodzeń błony śluzowej jamy ustnej i przełyku dzięki zawartym w ślinie czynnikom wzrostowym tj. EGF, IGF, NGF i innych;

-zapobieganie wytrącania fosforanów wapnia i tworzeniu kamienia w przewodach gruczołów ślinowych dzięki zawartej w ślinie staterynie;

-ochrona szkliwa zębów przed przyleganiem bakterii gnilnych dzięki ochronnemu działaniu mucyn;

-usuwanie i unieszkodliwienie zbytecznych lub szkodliwych substancji z jamy ustnej;

-udział w regulacji temperatury ciała u psów.

 

Szczególna rola śliny u przeżuwaczy:

-zobojętnianie LKT produkowanych w wyniku fermentacji w żwaczu zwierząt przeżuwających dzięki wysokim stężeniom dwuwęglanów i fosforanów, nadających alkaliczne pH (8,2-8,6) ślinie;

-udział w recyrkulacji wody i elektrolitów w organizmie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin