Drób, sposoby przyrządzania.pdf

(585 KB) Pobierz
1
Drób. sposoby przyrządzania
Pani Elżbieta
Towarzystwo Wydawnicze „BLUSZCZ“, Warszawa, 1929
Pobrano z Wikiźródeł dnia 19.11.2018
2
Nr. 66
„ŻYCIE PRAKTYCZNE“
WYDAWNICTWO POŚWIĘCONE SPRAWOM PROWADZENIA
DOMU I GOSPODARSTWA KOBIECEGO
DRÓB
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
ZEBRAŁA I UŁOŻYŁA: PANI ELŻBIETA
TOWARZYSTWO WYD. „BLUSZCZ“
WA R S ZAWA
S P IS R Z E C Z Y
Słowo wstępne
Str.
kury (kurnik)
3
Str.
3
21
Słowo wstępne
3
KURCZĘTA
1.
Rosół z kurczęcia
5
2.
Kurczęta pieczone
6
3.
Kurczęta pieczone z
beszamelem
7
4.
Kurczęta smażone
7
5.
Kurczęta
po
wiedeńsku
8
6.
Kurczęta
po
wiedeńsku
inaczej
8
7.
Paprykacz
węgierski
8
8.
Kurczęta
w
potrawce po polsku
9
9.
Kurczęta w groszku
9
10.
Kurczęta
z
agrestem
9
11.
Kurczęta
z
pieczarkami
9
12.
Kurczęta
po
myśliwsku
10
13.
Kurczę w garnczku
(„Poulet
en
cocotte“)
10
14.
„Poulet en cocotte“
— inaczej
10
15.
Pasztet z kurcząt
10
16.
Pasztet zimny z
4
kury (kurnik)
21
31.
Risotto z kury
21
32.
Kotlety
„de
21
volaille“
33.
Kotlety pożarskie
22
INDYKI
34.
Indyk
pieczony,
nadziewany
24
a)
farsz
z
kasztanów
24
b) farsz z wątróbki
24
c) farsz z ryżu na
słodko
24
d) nadzienie z trufli
24
35.
Indyk „en daube“
24
36.
Indyczka
z
beszamelem
25
37.
Filets z piersi
indyka
25
38.
Pasztet z indyka
25
39.
Galantyna z indyka
26
40.
„V
ol-au-vent“
z
indyka
26
41.
Majonez z indyka
26
PERLICZKI
42.
Perliczka pieczona
27
43.
Perliczka na zimno
27
44.
Perliczka z kapustą
28
16.
Pasztet zimny z
11
kurcząt
17.
„V
ol-au-vent“
z
kurcząt
12
18.
Majonez z kurcząt
12
KAPŁONY I PULARDY
19.
Kapłon pieczony
14
20.
Kapłon
z
sardelowem
masłem
15
21.
Kapłon
z
jałowcem
15
22.
Pularda „au gros
sel“
15
23.
Potrawka z pulardy
w
rancie
z
francuskiego ciasta
16
24.
Kapłony
lub
pulardy truflowane
16
25.
Pularda truflowana
— inaczej
17
26.
Galantyna
z
pulardy
17
KURY
27.
Kura pieczona
19
28.
Potrawa z kury
19
29.
Kura faszerowana
20
30.
Rosyjski pasztet z
5
GĘŚ
45.
Gęś pieczona
29
46.
Gęś w galarecie
30
47.
Potrawka z gęsi
30
48.
Dróbka gęsie na
potrawę
30
49.
Dróbka z czarnym
sosem
30
50.
Wątróbka
gęsia
31
duszona
KACZKI
51.
Kaczka pieczona
32
52.
Kaczka pieczona z
pomarańczami
33
53.
Kaczka
w
potrawce
33
54.
Kaczka z kaparami
33
55.
Kaczka z jarzynami
33
56.
Kaczka
w
galarecie
34
57.
Galantyna z kaczki
34
GOŁĘBIE
58.
Gołąbki pieczone
35
59.
Gołębie,
jak
kuropatwy
35
60.
Gołębie
z
groszkiem
36
Zgłoś jeśli naruszono regulamin