Rolada łososiowa.docx

(3 KB) Pobierz

*Przepis na Roladę szpinakowa z łososiem.

Za każdym razem wychodzi idealna.

Ta rolada wyjdzie nawet amatorowi w kuchni, który twierdzi, że nie umie ugotować wody bo nawet i to mu się przypali :) Także kochane kuchareczki nic tylko brać się do roboty! Przepis jest dziecinnie prosty!

 

składniki

Mrożony szpinak liściasty 300g

Jajka 3 sztuki

Łosoś wędzony 200g

Ricotta 1 opakowanie

Czosnek 2 ząbki

Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Sól 1/2 łyżeczki

Pieprz 1/2 łyżeczki

Świeży koperek łyżka

Oto przepis na roladę szpinakową z łososiem

 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni

Żółtka oddzielić od białek

Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli

Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową - rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt

Piec 15 minut ( w temperaturze 180°C)

Po upieczeniu, ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia

Ricottę wymieszać z posiekanym koperkiem; ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem

Doprawioną ricottę rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym.

Na serku poukładać plastry wędzonego łososia

Całość delikatnie i ścisło zrolować - zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki

Kroić roladę szpinakową na plastry grubości 1,5 cm,

Zgłoś jeśli naruszono regulamin