drodze ekstrakcji i oczyszczania". Koncepcja technologii nazwanej uprawą molekularną (ang. molecular farming, biofarming) stworzyła nowe perspektywy wykorzystania transgenezy roślin; wykorzystania jej nie tyle do molekularnego wzbogacania(ang. molecular breeding, koncepcja historycznie wcześniejsza) wartości użytkowejroślin uprawnych, ile do wykorzystania genetycznie zmodyfikowanych roślin jakonaturalnych bioreaktorów do produkcji na dużą skalę białek rekombinowanychznajdujących zastosowanie ex situ w przemyśle farmaceutycznym, przetwórczymczy spożywczym lub w szeroko rozumianej diagnostyce. Głównymi promotoramibadań nad tą technologią był przemysł farmaceutyczny oraz licznie powstające w USAfirmy biotechnologiczne.
Można przytoczyć wiele przykładów białek rekombinowanych, które są syntezowane w liściach, owocach, korzeniach, bulwach, czy nasionach. Oprócz tego udało sięskierować takie białka rekombinowane do różnych przedziałów komórek tych organów, m.in. do cytoplazmy, siateczki śródplazmatycznej, czy przestrzeni apoplastycznej.
Idea użycia roślin jako bioreaktorów do produkcji białek rekombinowanychpojawiła się w 1986 r., kiedy to uzyskano w roślinach ekspresję genu kodującego hormon wzrostu człowieka. Znaczącym wydarzeniem było także otrzymanie w 1989 r.roślin GM zdolnych do produkcji przeciwciał. Niewątpliwie, impulsem dla powstaniaidei wykorzystania roślin do wytwarzania białek rekombinowanych stała się technologia kultury in vitro. Obecnie kultury in vitro stanowią laboratoryjne poletko doświadczalne dla technologii upraw molekularnych przed powiększaniem ich skali na ponadlaboratoryjną, zaś rośliny GM stają się, obok mikroorganizmów, kultur komórekssaków i zwierząt transgenicznych, alternatywnym systemem produkcji białekrekombinowanych.
19.1.2. Zalety i ograniczenia roślinnych systemów biosyntezybiałek rekombinowanych
Od roku 1989, który należy uznać za datę sformułowania koncepcji wykorzystaniatransgenicznych roślin do produkcji białek rekombinowanych, liczne badania i analizypotwierdziły zalety roślin jako wydajnych, bezpiecznych i relatywnie tanich bioreaktorów do produkcji białek rekombinowanych. Należy sądzić, że trudności wynikającez różnic w biosyntezie, zwijaniu i innych posttranslacyjnych modyfikacjach białekpomiędzy roślinami i zwierzętami zostaną wkrótce pokonane. Wskazuje się następujące zalety ekspresji białek rekombinowanych w roślinach:
• szlaki biosyntezy białek w komórkach roślinnych mają charakter eukariotyczny (bakterie nie wykazują zdolności do większości modyfikacji posttranslacyjnych, które są niezbędne dla aktywności białek eukariotycznych, w tymtakże ssaków);
• niewielkie ryzyko lub brak ryzyka zanieczyszczenia preparatów białkowychpatogenami wirusowymi człowieka i zwierząt, drobnoustrojami chorobo-twórczymi, endotoksynami bakteryjnymi czy sekwencjami onkogenów;
• relatywnie niski koszt produkcji, szczególnie systemu upraw molekularnych, w porównaniu z technologią wykorzystującą fermentory i inne systemybioreaktorów;
Elesmera