• w przypadku upraw polowych, naturalne źródła energii, wody i związkówmineralnych oraz zoptymalizowane metody agrotechniczne znacząco obniżają koszty produkcji;
• łatwość zmian w skali produkcji przez zwiększenie lub ograniczenie powierzchni uprawnej;
• kompartmentacja heterologicznych produktów białkowych w wybranychprzedziałach wewnątrzkomórkowych (wakuole, siateczka śródplazmatyczna, plastydy);
• możliwość akumulacji białek rekombinowanych w bielmie nasion lubw organach spichrzowych rośliny (bulwy, korzenie) lub ich sekrecja, coupraszcza ich późniejszą ekstrakcję i oczyszczanie;
• możliwość długoterminowego przechowywania białek rekombinowanychin situ w bulwach, nasionach lub liściach (miesiące, a nawet lata) bez utratyich aktywności biologicznej; zmniejsza to w wielu przypadkach koszty przechowywania materiału biologicznego, a w przypadku szczepionek jadalnycheliminuje potrzebę izolacji antygenu i złożonych procedur produkcyjnych;
• możliwość uproszczenia, a w przypadku tzw. szczepionek doustnych nawetpominięcia procedury oczyszczania białek;
• neutralność etyczna wykorzystywania roślin do produkcji białek rekombinowanych, w odróżnieniu od wykorzystania zwierząt.
Z drugiej strony warto pamiętać, że pomimo wielu zalet, technologie produkcji białek rekombinowanych w roślinach mają także wady. Różnice we wzorach glikozylacji białek pomiędzy roślinami i zwierzętami mogą być przyczynąreakcji alergicznych na glikoproteiny roślinne, zaś zanieczyszczenia mikotoksynami, pestycydami, herbicydami i metabolitami wtórnymi roślin mogą być nie-bezpieczne dla ludzi przyjmujących preparaty pochodzenia roślinnego. Innąprzeszkodą są trudności uzyskania w roślinach wysokiej i stabilnej ekspresjitransgenów. Otrzymywanie stałego, przewidywalnego poziomu ekspresji transgenów utrudniają także takie zjawiska, jak: efekt pozycji, posttranskrypcyjnewyciszanie genów czy rearanżacja fragmentów DNA
Do produkcji białek rekombinowanych najczęściej są wykorzystywane gatunkiroślin: Nicotiana tabacum, Solanum tuberosum, Lycopersicum esculentum, Brassica sp.,Zea mays, Oryza sativa, Triticum sp.
Jako rośliny modelowe, służące do opracowania i/lub optymalizacji procedurytransformacji i ekspresji konstrukcji genowych, od wielu lat wykorzystuje się N. taba-cum iArabidopsis thaliana. Podyktowane to jest wieloma względami: podatnością natransformację genetyczną, dostępnością zoptymalizowanych protokołów ich uprawy ini ex vitro oraz transformacji genetycznej, olbrzymią wiedzą w zakresie genomiki, trans-kryptomiki, proteomiki, a nawet metabolomiki. Jednocześnie mają one kilka cech,które wykluczają ich wykorzystanie docelowe w technologii upraw molekularnych -ekstrakcja oraz oczyszczanie rekombinowanych białek z tytoniu są mało wydajnei kosztowne ze względu na zanieczyszczenie toksycznymi dla człowieka alkaloidami,takimi jak nikotyna; stosunkowo mała wielkość nasion tych gatunków wymusza użyciedo produkcji białka organów wegetatywnych, a zawarta w nich duża ilość wody sprzyja
Elesmera