proteolizie in situ, uniemożliwiającej efektywną ekstrakcję końcowego produktubiałkowego.
Pozbawione tych wad są takie rośliny, jak: kukurydza, ryż, pszenica, rzepak, soja,z powodzeniem wykorzystywane do produkcji biofarmaceutyków, roślinnych przeciwciał (ang. plantibodies) i szczepionek jadalnych (ang. edible vaccines).
19.2. Zasady opracowywania technologii uprawmolekularnych
19.2.1. Merytoryczne uzasadnienie zastosowania technologii uprawmolekularnych
W ciągu ostatnich lat rośliny, ich organy lub tkanki stały się bardzo ważnym i obiecującym systemem produkcji białek rekombinowanych na skalę przemysłową. Wprowadzony do słownictwa naukowego w latach 90. termin uprawy molekularne(ang. molecular farming) określa produkcję przy wykorzystaniu roślin białeko określonych, ściśle zdefiniowanych właściwościach, wykorzystywanych ex situ(w odróżnieniu od białek rekombinowanych nadających roślinom cechy odporności na patogeny, które są wykorzystywane in situ) jako narzędzie w diagnostyce i terapii chorób, w przemysłach spożywczym, przetwórczym i innych,w rolnictwie czy weterynarii. W oryginalnym rozumieniu termin ten odnosi siędo produkcji białek rekombinowanych na skalę przemysłową przez roślinyw warunkach polowych lub szklarniowych, nie dotyczy zaś kultur in vitro, takichjak: zawiesiny komórkowe, kultury tkanek, w tym kalusa, czy korzeni klonalnych lub transformowanych. Technologie upraw molekularnych mogłyby stanowićalternatywny system produkcji dostarczający dowolnej ilości rekombinowanych białekprzy relatywnie niskich kosztach.
Z danych szacunkowych wynika, że zaawansowane technologie użycia roślinnychbioreaktorów mogłyby doprowadzić do otrzymania nawet 10 kg białka terapeutycznegoz 1 akra (~2,5 ha) uprawy tytoniu, kukurydzy, soi czy lucerny. Koszt takiej produkcjimoże być 10 do 50 razy niższy od wytwarzania porównywalnych ilości tychsamych substancji przez E. coli i może być jeszcze obniżony poprzez jednoczesnepozyskiwanie z roślin innych produktów o zastosowaniu przemysłowo-spożywczym,takich jak: skrobia, mąka, oleje jadalne, których sprzedaż równoważyłaby nakładyponiesione na utrzymanie uprawy. Aby uzmysłowić sobie skalę oszczędności, jakąmożna uzyskać wprowadzając do produkcji białek rekombinowanych technologieupraw molekularnych, wystarczy powiedzieć, że w 2005 r. sprzedaż biofarmaceutyków(uzyskiwane z wykorzystaniem różnych systemów produkcji terapeutyczne białka rekombinowane, produkty, w których podstawowym składnikiem są przeciwciała monoklonalne i produkty zawierające kwasy nukleinowe) osiągnęła kwotę 30 mld euro. Sąwśród nich produkty, których roczna sprzedaż dostarcza wielomilionowych zysków(Aransep i Epoge - blisko 3978 mln USD; Procrit/Eprix - 3984 USD).
Elesmera