Przyprawy-i-zioła-polecane-przez-Hildegardę(1).pdf

(150 KB) Pobierz
Przyprawy i zioła najlepsze do poszczególnych rodzajów mięs
według św. Hildegardy z Bingen
kurczak:
macierzanka, bertram, galgant, szałwia, hyzop
wołowina / cielęcina:
pieprz, pieprz kubebea, czosnek, liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki,
cebula, mięta, galgant, macierzanka
ryba:
bertram
do wszystkich:
pietruszka, cebula (gotowana, duszona lub pieczona), galgant, macierzanka,
bertram
Przyprawy i zioła polecane
przez św. HILDEGARDĘ z Bingen
(świeże i suszone):
- bazylia,
- bluszczyk kurdybanek
- cynamon
- czosnek
- dziewanna
- galgant
- goździki
- imbir
- kolendra
- krwawnik
- lubczyk
- macierzanka
- mak
- mięta
- ocet winny
- pieprz kubeba
- pokrzywa
- pietruszka (korzeń i natka)
- sól
- szałwia
- szczypiorek
- chrzan
- koper ogrodowy
- wrotycz – tylko liście (kwiaty są trujące)
- bertram
- bylica pospolita
- cząber
- dyptam
- estragon
- gałka muszkatołowa
- hyzop
- kmin rzymski (kumin)
- koperek
- liście laurowe
- lukrecja
- majeranek
- melisa
- nagietek
- pieprz
- piołun
- rozmaryn
- ruta ogrodowa
- szafran
- szanta
- babka płesznik
- imbir
- oregano
Zgłoś jeśli naruszono regulamin