bueczki na wita wielkanocne.pdf

(98 KB) Pobierz
Bułeczki na Święta Wielkanocne
Składniki na 12 bułeczek:
ą
450 g m ki chlebowej
·
ż
2 ły eczki soli
·
ż
1 ły ka drobnego cukru
·
50 g masła
·
śż żż
15 g  wie ych dro d y (lub 7 g suszonych)
·
ż
280 ml ciepłego mleka + 1 ły ka do smarowania
·
ąę ą ć ż ć ę ć  
kruszonk . Dro d e rozpu ci  w 4 ły kach mleka, doda  pozostałe mleko i
M k  z sol  przesia  do du ej miski, doda  cukier, mi kkie masło i rozetrze  jak na
ę żż ść ż ć  
wymiesza  z zawarto ci  miski, formułuj c mi kkie ciasto. Wyło y  na lekko
ć śą ąę żć  
posypan  m k  stolnic  i wyrabia  przez 8 ­ 10 minut, a  b dzie gładkie i
ąąą ę ć żę  
elastyczne. Pozostawi  w ciepłym miejscu do podwojenia obj to ci.
ć
ęś
ść ć ęś ć  
kulki, poukłada  na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w do
Po tym czasie ciasto ponownie zagnie
, podzieli  na 12 cz
ci, uformowa  z nich
ć
śćż  
 du ych
ę żą ę ąć ż ż ćę  
pozostawi  zn ó w do wyro ni cia na około 20 minut.
odst pach. Ka d  kulk  naci
 ostrym no em na krzy , przykry  r czniczkiem i
ć śę
1200549652.001.png 1200549652.002.png
śę ć ę
Wyro ni te bułeczki posmarowa  mlekiem (pomin łam) i piec około 20 ­ 25 minut w
 
temperaturze 200ºC.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin