WIELKANOC 2.odt

(171 KB) Pobierz

http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/06/Jagodowiec-czyli-ciasto-z-jagodami.html

 

Składniki biszkoptu:

                     2 małe jajka

                     1/4 szklanki cukru

                     1/4 szklanki mąki pszennej

                     1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

                     szczypta soli

Składniki wierzchu:

                     1/2 kg jagód

                     2 galaretki z owoców leśnych

                     1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego

                     1 łyżeczka żelatyny

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przykładając papier wzdłuż dwóch boków (nie smarować masłem).

Włączyć piekarnik na 170-180 °C.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.

Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki.

Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć piekarnika i rzucić w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Ostudzić w foremce.

Zimny okroić nożem i wyjąć z foremki.

Wykonanie pianki:

Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić.

Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu.

Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Masę położyć na biszkopcie. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała.

Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

 

 

CIASTO KAJMAKOWE

http://domowysmakjedzenia.pl/2016/04/03/biszkopt-z-masa-serowa-i-kokosem/

 

 

pieczemy 2 biszkopty
składniki na 1 biszkopt:
35 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę serową:
500 g sera
500 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
1 śmietana śnieżka
2 galaretki cytrynowe
500 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę łączymy z serem i delikatnie mieszamy.

składniki na kokos smażony:
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
80 g cukru kryształu

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni.

dodatkowo:
ok. 2 -3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

Wystudzone biszkopty przekładamy masą serową. Wierzch równomiernie smarujemy dżemem i posypujemy smażonym kokosem. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

 


 


CIASTO KRÓWKA


 

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.


 


 


Składniki:
Ciasto miodowe:

       500g mąki pszennej

       250g margaryny

       ½ szklanki cukru (= 100g)

       2 jajka

       2 płaskie łyżeczki sody

       2 łyżki płynnego miodu

       2 łyżki wody

Masa budyniowa:

       550ml mleka

       ¾ szklanki cukru (= 150g)

       1 budyń waniliowy bez cukru

       1 żółtko

       1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)

       1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)

       250g masła

Dodatkowo:

       1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)

       300g orzechów włoskich




Zgłoś jeśli naruszono regulamin