http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/06/Jagodowiec-czyli-ciasto-z-jagodami.html
Składniki biszkoptu:
• 2 małe jajka
• 1/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanki mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
Składniki wierzchu:
• 1/2 kg jagód
• 2 galaretki z owoców leśnych
• 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
• 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie biszkoptu:
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przykładając papier wzdłuż dwóch boków (nie smarować masłem).
Włączyć piekarnik na 170-180 °C.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.
Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki.
Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć piekarnika i rzucić w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Ostudzić w foremce.
Zimny okroić nożem i wyjąć z foremki.
Wykonanie pianki:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić.
Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu.
Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Masę położyć na biszkopcie. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała.
Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
CIASTO KAJMAKOWE
http://domowysmakjedzenia.pl/2016/04/03/biszkopt-z-masa-serowa-i-kokosem/
pieczemy 2 biszkoptyskładniki na 1 biszkopt:35 g mąki orkiszowej lub pszennej50 g mąki ziemniaczanej90 g cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
składniki na masę serową:500 g sera500 ml śmietany kremówki5 łyżek cukru pudru1 śmietana śnieżka2 galaretki cytrynowe500 ml gorącej wody
wykonanie:Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę łączymy z serem i delikatnie mieszamy.
składniki na kokos smażony:100 g wiórków kokosowych50 g masła80 g cukru kryształu
wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni.
dodatkowo:ok. 2 -3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
Wystudzone biszkopty przekładamy masą serową. Wierzch równomiernie smarujemy dżemem i posypujemy smażonym kokosem. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
CIASTO KRÓWKA
Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.
Składniki:Ciasto miodowe:
• 500g mąki pszennej
• 250g margaryny
• ½ szklanki cukru (= 100g)
• 2 jajka
• 2 płaskie łyżeczki sody
• 2 łyżki płynnego miodu
• 2 łyżki wody
Masa budyniowa:
• 550ml mleka
• ¾ szklanki cukru (= 150g)
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 1 żółtko
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
• 250g masła
Dodatkowo:
• 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
• 300g orzechów włoskich
karita