Składniki ;
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
jabłka
banany
masa do tortów ajerkoniak owa lub czekoladowa lub śmietankowa
orzechy włoskie mielone ( ok 20 dkg)
Galaretka X 2
Sposób wykonania ;
Utrzeć żółtka z cukrem na kogel - mogel w garnku ,ubić białka na sztywną pianę .Dodać ubite białka do ubitej masy z żółtek,dodać orzechy i bułkę tartą ,wymieszać łyżką. Wysmarować blachę roztopionym masłem ,posypać bułką tartą i wylać masę na blachę .Banany obrać łupkę ,pokroić w talarki ułożyć na masę w tortownicy .Piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza .piekarnik nastawić na termoobieg .Wystudzić ciasto ok jednego dnia .po tym czasie utrzeć masę wg przepisu z torebki ,pokroić jabłka w słupki i zalać dwiema galaretkami ( ja użyłam agrestowej i poziomkowej ) .Wstawić do lodówki .
Smacznego
Szaloka213