tort bananowo -jabłkowy.odt

(13 KB) Pobierz

Składniki ;

 

4  jajka

4 łyżki  bułki  tartej

4 łyżki  cukru  kryształu 

jabłka

banany 

masa  do  tortów  ajerkoniak owa  lub  czekoladowa  lub  śmietankowa

orzechy  włoskie  mielone  ( ok 20  dkg) 

Galaretka X 2

 

Sposób  wykonania  ;

 

Utrzeć  żółtka  z  cukrem  na  kogel -  mogel   w  garnku  ,ubić  białka  na  sztywną  pianę .Dodać  ubite  białka  do  ubitej  masy  z  żółtek,dodać orzechy  i  bułkę  tartą ,wymieszać  łyżką.   Wysmarować  blachę  roztopionym  masłem ,posypać bułką  tartą  i  wylać  masę  na  blachę .Banany  obrać  łupkę ,pokroić  w talarki  ułożyć  na  masę  w  tortownicy .Piec  ok 35 minut w  temperaturze 180 stopni  Celsjusza  .piekarnik  nastawić  na termoobieg .Wystudzić  ciasto ok  jednego  dnia .po  tym  czasie  utrzeć masę  wg  przepisu  z  torebki  ,pokroić  jabłka  w  słupki  i  zalać  dwiema  galaretkami  (  ja  użyłam agrestowej i  poziomkowej  ) .Wstawić  do  lodówki  .

 

 

 

Smacznego 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin