Schab pieczony.docx

(66 KB) Pobierz

                                          Schab pieczony

Schab można podać na ciepło lub na zimno do pieczywa. Dzięki marynacie jest soczysty i niezwykle aromatyczny.

 

http://1.bp.blogspot.com/-x0vbIdE6gx8/UXJP4pCIGnI/AAAAAAAABs8/FLGRwnKVsWQ/s640/IMG_0829.JPG

 


Składniki:

 

·         ok. 1,5 kg schabu bez kości

·         25 g soli peklowanej

·         3 duże łyżeczki musztardy (ja użyłam "kozaka")

·         3  łyżki dżemu morelowego

·         2 łyżki soku z pomarańczy 

·         1 łyżeczka cukru

·         pieprz

·         1 łyżka suszonego majeranku

·         2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 12 godz. Następnie  z pozostałych składników przygotować marynatę. Schab dokładnie natrzeć marynatą włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin(co najmniej). Po tym czasie schab umieścić w woreczku do pieczenia, wlać kilka łyżek wody i zawiązać. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C z termoobiegiem i piec około 80 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin