Makaron z cukinią i łososiem(1).docx

(91 KB) Pobierz

Makaron z cukinią i łososiem

 

Makaron z cukinią i łososiem

Co kupić

·         makaron szerokie wstążki : 300 g

·         cukinia: 1 szt.

·         filet/płat z łososia : 150 g

·         śmietana 18%: 175 ml

·         oliwa z oliwek: 1 łyżka

·         świeża bazylia: 0,5 pęczka

·         sól: do smaku

·         pieprz: do smaku

·         sok z cytryny: 1 łyżka

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 180°C .

Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy, skropiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 20 min. Upieczoną i lekko ostudzoną rybę dzielimy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki.

Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Najlepiej zrobić to obierakiem do jarzyn. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszaamy i chwilę razem podgrzewamy.

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin