Sos z kurek ( kurkowy )
Składniki
· Kurki - 0,5kg kurek
· Masło - kilka łyżek
· Cebula - 1 średniej wielkości
· Czosnek - 3-4 ząbki
· Śmietana kremówka 30% - 100ml
· Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki
· Natka pietruszki -
· Sól -
· Pieprz -
· Sok z cytryny -
Sposób przygotowania
Wykonanie:
1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
5. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów.
kalina745