Sos z kurek.docx

(301 KB) Pobierz

Sos z kurek ( kurkowy )

Składniki

·         Kurki - 0,5kg kurek

·         Masło - kilka łyżek

·         Cebula - 1 średniej wielkości

·         Czosnek - 3-4 ząbki

·         Śmietana kremówka 30% - 100ml

·         Gęsta śmietana 18% - 3 czubate łyżki

·         Natka pietruszki -

·         Sól -

·         Pieprz -

·         Sok z cytryny -

Sposób przygotowania

Sos z kurek ( kurkowy )

Wykonanie:

1.      Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.

2.      Cebulę i czosnek drobno posiekać.

3.      Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.

4.      Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).

5.      Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin