Sałatka z brokułów z sosem czosnkowym.
Składniki:
· brokuły 1 szt.
· 10 szt. pieczarek
· puszka kukurydzy
· cebula
· 3czubate łyżki majonezu
· 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
· 2 ząbki czosnku
· czosnek granulowany
· pieprz ziołowy, sól
· łyżeczka cukru
Wykonanie:Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy na odrobinie oleju.Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników.Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia" :)
kalina745