Nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Składniki
· pierś z kurczaka
· 50 g płatków kukurydzianych
· 1 szklanka mąki
· 0,5 szklanki wody
· 1 jajko
· 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
· olej do smażenia
Przygotowanie
1. Pierś umyć, odciąć tłuste tkanki od kurczaka. Pokroić w dość sporą kostkę.
2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego i zgniatamy ręką, do wielkości jaką chcemy uzyskać, u mnie średnio z jednego płatka zostają 4 części. Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deskę.
3. Następnie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy do rozgrzanego garnka mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.
kalina745