Ciasto na soku kubuś
Składniki na biszkopt:3 jajka 3/4 szkl cukru1 łyżeczka octu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szkl mąki pszennej1/3 szkl mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.Składniki na masę kubusiową:1 litr soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego3 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru200 g masłaZ litra soku odlałam szklankę w której rozpuściłam 3 budynie i dodałam cukier. Resztę soku zagotować , wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby masa ładnie stężała.Składniki na masę śmietanową:350ml śmietany kremówki 30%3 łyżki cukru pudru400g serka homogenizowanego waniliowego1 galaretka brzoskwiniowadodatkowo:2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch ciastaGalaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ja od razu przygotowałam sobie też galaretki do wylania na wierzch placka. Rozpuściłam w 600 ml wrzatku i odstawiłam do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na masę kubusiową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejące 2 galaretki brzoskwiniowe. Ciasto jest wysokie i bardzo cenna okazała się rada koleżanki, żeby brzegi podnieść grubą folią aluminiową. Ja tak zrobiłam. Uczyniłam to na początku przed nałożeniem na biszkopt masy kubusiowej :))
kalina745