BUDYNIOWE PODUSZECZKI.rtf

(2664 KB) Pobierz

BUDYNIOWE PODUSZECZKI

Na śniadanie lub przekąskę. Pyszne!

 

 

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

1 i 1/2 szkl. mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

1,5 szkl. mąki pszennej

ok. 1 szkl. mąki tortowej

1 jajko

2 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

20 dag tłustego twarogu

1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

masło (najlepiej klarowane) do smażenia

konfitura wiśniowa do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstaw na 15-20 minut. Wymieszaj obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połącz je z resztą mleka. Dodaj twaróg i jajko, zmiksuj na wolnych obrotach. Domieszaj ekstrakt waniliowy. Do przygotowanej masy partiami wsypuj mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

 

2. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C)

 

3. Rozgrzej masło na patelni. Nabieraj ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z konfiturą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin