domowa szynka konserwowa.docx

(217 KB) Pobierz

 

domowa szynka konserwowa bez szynkowara

                                szynka konserwowa

http://1.bp.blogspot.com/-sK0dNp398rw/Vk1zRsVVFZI/AAAAAAAAEK0/isp8DNfU2o4/s320/DSC_0217.JPG


Jest w smaku konserwowych wyrobów to "coś", które sprawia że sięgamy po nie pomimo świadomości o ich, niestety coraz częściej, podejrzanym składzie.
Dziś pragnę przedstawić rozwiązanie, które z jednej strony pozwala zachować niepowtarzalny smak wyrobu, a z drugiej da nam pewność, że wyrób nie tylko będzie smaczny, ale też i zdrowy.
Szynka powstała bez szynkowaru ( tak się składa, że zawsze miałem podejrzliwy stosunek do takich wynalazków i  jakoś nigdy nie znalazły miejsca w mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny.

składniki
 

http://3.bp.blogspot.com/-IKLPsq7FmuU/Vk1yIPj8API/AAAAAAAAEKs/La5GbF0xDdM/s320/DSC_0093.JPG

szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma






mieszanka peklująca 
( ilość podana na jedną kilogramową szynkę)
sól kamienna  20 g
cukier brązowy 5 g
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 szt
gorczyca biała szczypta
kolendra 3-5 ziaren
pieprz czarny szczypta
czosnek suszony szczypta

dodatkowo
1 łyżeczka żelatyny
kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę 

sposób wykonania

Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej).

Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier, pieprz, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki. 
 

http://4.bp.blogspot.com/-tpfvUfk3FZc/Vk19ScYZmgI/AAAAAAAAELM/mFGAF9b9mCM/s320/DSC_0207.JPG

Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia  raz przełożyć mięso.

Piątego dnia wyjmujemy szynki z peklówki,  lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała do mięsa).
 

http://3.bp.blogspot.com/-wQ_O_FN4tDY/Vk19cnFi12I/AAAAAAAAELU/yT3zWAMHzRc/s320/DSC_0208.JPG

Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały.
Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez dwie godziny, następnie wyjmujemy szynki z garnka i studzimy ( najlepiej przez noc w lodówce).
 

http://3.bp.blogspot.com/-22W7UopCcfQ/Vk19HUIO-BI/AAAAAAAAELE/vMRYDmoPCCk/s320/DSC_0216.JPG

Kolejnego dnia zdejmujemy z szynek foliową osłonę, kroimy w plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.

 

 

 

 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Przepis na łopatkę (karkówkę robiłam podobnie): kilo łopatki pokroilam w większe kawałki, każdy rozbiłam troszkę tłuczkiem, obsypałam wszystko przyprawami, dałam 2 rozgniecione ząbki czosnku, w 1/4 szklanki z wodą wymieszalam 2 łyżeczki peklosoli i 1 łyżeczkę cukru pudru , wlałam do mięsa i dokładnie wymieszalam żeby mięso wchlonelo wodę, przykrylam folią i wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień dosypalam 2 łyżeczki żelatyny, wymieszałam. Parzyłam 2,15h w 85 stopniach

Udkówka: 5 duzych ćwiartek wytrybowałam, dodałam 2 łyżeczki peklosoli, przyprawy wg uznania, dokładnie wymieszalam, przykrylam folią spożywczą i do lodówki na noc. Rano do ok. 100 ml wody dodalam 1 łyżeczkę żelatyny (dodaję bo lubię galaretkę, ale żelatyna nie jest konieczna), wlalam do udek, wymieszalam dokładnie, zapakowalam do woreczka , parzylam ok. półtorej godziny w 80 stopniach. Jako że na zewnątrz zima, szynkowar wywaliłam za okno o godz. 14.30 i o 19.30 mamy pyszną wędlinkę

Mielonka: 0,5 kg szynki wieprzowej
0,5 kg karczku
2 ząbki czosnku
70ml zimnej wody
1 łyżeczka żelatyny
20g soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1. Szynkę i karczek oczyścić, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać.
2. Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.

Indyk: Indyczek https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f4c/1/16/1f642.png:) łyżeczka soli, łyżeczka czosnku niedzwiedziego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka żelatyny, pieprz . Temp wody 78-82, (około 2h parzenia).

Schab:
1 kg schabu bez kości
500 ml wody
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
ziele angielskie
1-2 łyżki pieprzu
1 łyżeczkę cukru
1 łyżka soli peklującej (20-30 g)
1 łyżka ziół prowansalskich


Do wody wrzucamy czosnek, liść laurowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 15 min. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy sól peklującą.

Schab płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy następnie nakłuwamy tak aby smak przypraw doszedł do każdego kawałka mięska i zlewamy wodą z przyprawami w pojemniku. Mięso powinno być ściśle ułożone i przykryte w całości wodą. Zostawiamy na ok 4 dni w lodówce.

Kiedy mięsko mamy już zapeklowane nacieramy je kolorowym czosnkiem. Do szynkowaru wkładamy woreczek i przekładamy samo mięsko. Zakręcamy woreczek a następnie przyciskamy sprężyną i zamykamy szynkowar.

Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80 stopni i w niej parzymy schab w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h schab powinien osiągnąć temperaturę 70 stopni.

No cóż.... Skoro w tej grupie można wrzucać wsjo, a że ja nie posiadam takiego talentu jak większość z Was, to pozwolę sobie umieścić fotki moich wędlin prosto z szynkowara https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f57/1/16/1f609.png Robiłam karkówkę, łopatkę, indyka, udkówkę, schab. Wstawiam ten post tutaj, gdyż jest tu wiele mam https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f4c/1/16/1f642.png:) a wędlina z szynkowara jest o wiele lepsiejsza niż ta sklepowa https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f4c/1/16/1f642.png:)

Zdjęcie użytkownika Lilianna Tomaszewska-Kaczor.

Zdjęcie użytkownika Lilianna Tomaszewska-Kaczor.

Zdjęcie użytkownika Lilianna Tomaszewska-Kaczor.

Zdjęcie użytkownika Lilianna Tomaszewska-Kaczor.

Początek formularza

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin