GOŁĄBKI
1. Przygotuj: 1 kilogramową główkę młodej kapusty, 250 g ryżu, 2 cebule, 0,5 kg mięsa mielonego, sól, pieprz, przecier pomidorowy, 2 łyżki śmietany, odrobinę majeranku i wody.
2. Z kapusty przy pomocy ostrego noża wytnij głąb i pozostałą część kapusty wrzuć do garnka i gotuj kilka minut, by liście zmiękły.
3. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obierz, posiekaj w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj mięso mielone. Usmażone wymieszaj z ryżem oraz przyprawami.
4. Z ugotowanej główki oddzielaj liście, usuń najtwardsze żyłki a następnie na każdym wyłóż odrobinę farszu i zawiń.
5. Porwane lub zbyt małe do tej operacji liście umieść na dnie gara. Na nie wyłóż zawinięte gołąbki, całość podlej wodą i duś przez 1,5 godziny.
6. W międzyczasie przygotuj sos - przecier wlej do garnka, podgrzej, dodaj majeranek, sól i pieprz. Na koniec dodaj śmietanę.
7. Gotowe gołąbki serwuj razem z sosem pomidorowym. Możesz je również ozdobić łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!
Ważne: Zamiast śmietany do zagęszczenia sosu możesz wykorzystać mąkę, zasmażkę lub mleko kokosowe. Każdy wariant jednak wpłynie na smak końcowy!
heniek.prv1