Jesienny obiad wg Pascala Brodnickiego.pdf

(905 KB) Pobierz
JESIENNY OBIAD WEDŁUG
PASCALA BRODNICKIEGO
przepisy.pl
Wołowina duszona po prowansalsku na
czerwonym winie w pomarańczach
przepisy.pl
Składniki:
łopatka wołowa pokrojona w kostkę - 2
kilogramy
boczek wędzony pokrojone w grube paski -
150 gramów
marchewka pokrojona w grube plasterki - 3
sztuki
pieczarki pokrojone w ćwiartki - 250
gramów
cebula pokrojona w kostkę - 2 sztuki
25 minut
6 osób
Łatwe
3 gałązki selera, obrane i pokrojone w
grube słupki
4 ząbki czosnku
miąższ z pomarańczy - 1 sztuka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
czerwone wino wytrawne - 1 litr
mąka - 30 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek
- 60 mililitrów
liść laurowy - 1 sztuka
tymianek do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
starta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W garnku podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż
z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i wrzuć
boczek oraz wołowinę. Podsmaż mięso na złoto na bardzo mocnym ogniu, a następnie dodaj
marchew, seler, cebulę i pieczarki. Podsmażaj wszystko przez 4 min na małym ogniu.
2. Całość podsyp mąką, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, wino, czosnek, tymianek, liść
laurowy, skórkę i miąższ z pomarańczy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
3. Wymieszaj całość, przykryj i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po 1 godzinie przemieszaj
wołowinę, aby równomiernie się upiekła.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Medaliony z sarniny z plackami z makaronu i
sera w sosie porto
przepisy.pl
Składniki:
medaliony z sarny zawinięte sznurkiem (jak
bruk wołowy) - 6 sztuk
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 50 mililitrów
boczek wędzony - 6 plastrów
makaron nitki - 200 gramów
jajko roztrzepane - 2 sztuki
mąka - 2 łyżki
60 minut
6 osób
Łatwe
starty ser Ementaler lub Comté - 60 gramów
posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
¼ kostki rosołu wołowego rozpuszczonej w
100 ml gorącej wody
ocet (najlepiej xérès lub winny czerwony) -
100 mililitrów
porto - 300 mililitrów
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na
opakowaniu. Przecedź i ostudź.
2. Do miski włóż ser, pietruszkę, jajka, mąkę, wymieszaj całość. Dodaj makaron i ponownie
wszystko wymieszaj. Zrób 6 placuszków.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki,
jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placuszki z obu stron. I
wrzuć je do piekarnika by trzymały temperaturę.
4. Na patelni bez tłuszczu połóż kawałek pergaminu, na to włóż plasterki boczku i przykryj kolejną
warstwą pergaminu. Podgrzej patelnię, aby zrobić chipsy z boczku (możesz też zrobić je w
piekarniku).
5. Do rondelka wlej ocet, zredukuj go do połowy. Dodaj porto i rozpuszczoną kostkę wołową.
Zredukuj całość na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.
6. Podgrzej patelnię, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni i podsmaż medaliony z sarniny
doprawione solą i pieprzem. Smaż tak, jak lubisz – ja polecam smażyć 2 minuty z każdej strony, by
mięso było lekko różowe w środku. Na talerz wyłóż placuszki, medaliony z sarniny i chipsy z
boczku, a następnie polej je sosem. Bon Appétit!
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin