Jogurtowe słodkości.pdf

(1665 KB) Pobierz
JOGURTOWE SŁODKOŚCI
przepisy.pl
Ciasto straciatella
przepisy.pl
Składniki:
gorzka czekolada - 300 gramów
miód - 100 gramów
biała czekolada - 200 gramów
kwaśna śmietana - 100 gramów
rum - 3 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia
- 1
opakowanie
czekolada - 60 gramów
cukier - 1 szklanka
60 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Trudne
jajko - 4 sztuki
jogurt naturalny - 150 mililitrów
mąka - 100 gramów
mąka kukurydziana - 100 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z miodem.
2. Następnie wylej na arkusz papieru dobrze wchłaniającego tłuszcz i odstaw na kilka
godzin.Rozgrzej piekarnik do 180 st.C.
3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
4. Czekoladę drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek.
5. Miękką Kasię ubij z 200 g cukru na krem dodając po jednym żółtka. Następnie dodaj jogurt i
mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj białka ubite
na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem i posiekaną czekoladę.
6. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do przygotowanych wcześniej tortownic.
7. Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij papier do pieczenia.
8. W międzyczasie przygotuj krem: posiekaj czekoladę na małe kawałki, dodaj śmietanę i rum i
stop w kuchence mikrofalowej przez około 50 sekund. Dobrze wymieszaj i pozostawić do
ostygnięcia.
9. Blaty ciasta przełóż wystudzonym kremem. Masę czekoladową zdejmij z papieru i zagnieć w
dłoniach.
10. Gdy stanie się elastyczna, rozwałkuj cienko za pomocą wałka i w razie potrzeby podsyp
odrobiną kakao. Przykryj ciasto wygładzając powierzchnię i boki. Odetnij nadmiar masy ostrym
nożem, ponownie zagnieć i zrób z masy ozdobny wałeczek. Obklej nim dookoła ciasto.
Powierzchnię ciasta natnij nożem w ozdobną kratkę.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Jagodowe serniczki
przepisy.pl
Składniki:
biszkopty - 100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
płatki migdałowe - 2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
serek sernikowy - 200 gramów
jogurt naturalny - 100 gramów
cukier puder - 50 gramów
0 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
�½C
16cm
Sposób przygotowania:
Łatwe
skórka starta z połowy cytryny
żelatyna - 10 gramów
jagody - 1.5 szklanek
tortownica 16cm x
galaretka z owoców leśnych - 1
opakowanie
1. Biszkopty pokruszyć razem z płatkami migdałowymi. Kasię roztopić w rondelku i wymieszać z
biszkoptami.
2. Masę przełożyć do 4 małych metalowych obręczy lub małej, kwadratowej tortownicy o boku 16
cm i ugnieść.
3. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.
4. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła.
1/2 szklanki jagód rozgnieść widelcem.
5. Masę serową wymieszać z żelatyną i jagodami. Przełożyć do obręczy i odstawić do lodówki.
6. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Na stężałej masie jagodowej ułożyć pozostałe jagody i
zalać galaretką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
przepisy.pl
Składniki:
jogurt naturalny - 200 mililitrów
mąka - 340 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
cukier - 250 gramów
jajko - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
brzoskwinie w syropie - 400 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
180
�½C
średnicy 26
Sposób przygotowania:
Łatwe
cukier puder - 1 units:unit
Tortownica o
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka i jogurt, i wymieszaj mikserem.
3. Wlewaj partiami przestudzoną Kasię i wymieszaj łyżką.
4. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 26 cm wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin