Kolorowe ciasta.pdf

(1457 KB) Pobierz
KOLOROWE CIASTA
przepisy.pl
Tarta z melonem
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 0.5 opakowań
mąka - 1.5 szklanek
cukier - 4 łyżki
jajko - 1 sztuka
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mąka - 1 łyżka
cukier - 2 łyżki
0 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
mleko - 500 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
melon - 1 sztuka
galaretka miętowa - 1 sztuka
200 °C
Forma do tarty o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, przełóż na stół i zagnieć gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm i przełóż na pognieciony w dłoniach papier do pieczenia.
3. Ciasto razem z papierem przełóż do foremki na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyklej dno i boki foremki. Dno nakłuj
widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.
4. Proszek budyniowy wymieszaj razem z mąką i cukrem w połowie mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej wymieszany z
mlekiem budyń i mieszaj aż zgęstnieje.
5. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Powstały krem wystudź i wymieszaj z miękką Kasią. Z melona wytnij kuleczki.
6. Na wystudzone ciasto wyłóż krem i polej cienko, lekko tężejącą galaretką. Na galaretce ułóż kuleczki z melona i odstaw do
lodówki. Gdy kuleczki przykleją się, całość polej pozostałą galaretką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kolorowy przekładaniec
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 130 gramów
cukier puder - 100 gramów
jajka - 2 sztuki
śmietana 18% - 80 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia
- 80 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko skondensowane - 340 gramów
cukier puder - 4 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
25 minut
Łatwe
galaretka agrestowa - 2 opakowania
galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
180 °C
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
tortownica 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka .
2. Do masy dodać śmietanę i mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, wymieszać.
3. Wlać do formy tortowej o śr.24 cm ,piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
4. Przyrządzić galaretki: wiśniową, cytrynową i pomarańczową, używając połowę porcji wody podanej w przepisie na
opakowaniu, każdy smak w oddzielnym naczyniu. Wstawić do lodówki. Gdy galaretki całkiem stężeją pokroić je w kostkę.
Wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto.
5. Mleko skondensowane dobrze schłodzić w lodówce i ubić na pianę, gdy zdecydowanie zwiększy objętość dodać, ciągle
ubijając, tężejące galaretki agrestowe, przygotowane wg. przepisu na opakowaniu ale z połową porcji wody. Gdy masy się
połączą wlać całość do formy przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Puszysty deser z winogronami - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 100 gramów
herbatniki - 300 gramów
cukier - 80 gramów
woda - 2 łyżeczki
mleko zagęszczone - 300 mililitrów
galaretka cytrynowa - 2 sztuki
galaretka kiwi - 1 sztuka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
winogrona - 400 gramów
bez pieczenia °C
Sposób przygotowania:
1. Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
2. Powstałą masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
3. Galaretkę kiwi rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody.
4. Galaretki cytrynowe rozpuść w 1/3 podanej na opakowaniu wody. Ostudź.
5. Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno.
6. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumienie ostudzone galaretki cytrynowe.
7. Piankę wymieszaj z umytymi i osuszonymi winogronami.
8. Piankę z winogronami wyłóż na przygotowany wcześniej spód deseru.
9. Całość polej galaretką kiwi i odstaw do lodówki, by deser stężał.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kolorowy sernik - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
mąka - 120 gramów
cukier - 80 gramów
jajko - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
ser trzykrotnie mielony - 700 gramów
żelatyna - 20 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
mleko - 0.5 szklanek
jajka - 3 sztuki
cukier - 160 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125 gramów
zielona galaretka - 2 opakowania
czerwona galaretka - 1 opakowanie
pomarańczowa galaretka - 1 opakowanie
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody.
2. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.
3. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą, by za szybko nie stężała.
4. Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką Kasię, wszystko wymieszaj mikserem.
5. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C
około 20 minut.
6. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw, by napęczniała.
7. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką Kasię. Wymieszaj.
8. Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę.
9. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
10. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.
11. Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy.
12. Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka
godzin.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin