Dania z buraków-nie tylko barszcz.pdf

(2073 KB) Pobierz
DANIA Z BURAKÓW – NIE TYLKO
BARSZCZ
przepisy.pl
Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim
serem
przepisy.pl
Składniki:
kasza gryczana - 200 gramów
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 3 łyżki
jogurt naturalny - 3 łyżki
musztarda Dijon - 1 łyżeczka
buraki marynowane (kulki) - 150 gramów
ser kozi - 100 gramów
garść orzechów włoskich
30 minut
6 osób
Łatwe
2 garści rukoli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie
wystudź.
2. Majonez połącz z jogurtem oraz musztardą i wymieszaj. Buraki pokrój na połówki, ser pokrój na
mniejsze kawałki a orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.
3. Sałatkę możesz serwować na dwa sposoby: albo wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i
przełóż do salaterki, lub ułóż warstwowo np. w małych słoiczkach. Układaj wtedy kolejno: kasze,
sos majonezowy, rukolę, buraki oraz orzechy. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
przepisy.pl
Składniki:
buraki świeże - 2 sztuki
Sos sałatkowy grecki Knorr
- 1 sztuka
ser kozi - 50 gramów
pomarańcza - 1 sztuka
świeża mięta - 0.5 pęczków
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z pomarańczy - 3 łyżki
25 minut
4 osoby
Łatwe
orzechy włoskie - 3 łyżki
rukola 2 garstki
Sposób przygotowania:
1. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Orzechy upraż na suchej
rozgrzanej patelni. Schłodzony ser pokrój w talarki.
2. Buraki obierz ze skóry a następnie używając specjalnej obieraczki pokrój je w spiralki.
Następnie sparz je krótko we wrzącej wodzie i wystudź. Pomarańczę obierz i wykrój z niej tzw.
segmenty.
3. Buraczane spiralki ułóż dekoracyjnie na półmisku wyłożonej rukolą i polej przygotowanym
sosem.
4. Na buraczkach ułóż segmenty cytrusa, kawałki sera oraz listki mięty. Całość posyp prażonymi
orzechami i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Buraczkowy sernik
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 150 gramów
jajko - 1 sztuka
kakao - 1 łyżka
twaróg mielony - 500 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
80 minut
Średnie
200/150 °C
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
tortownica 24 cm
buraki czerwone - 2 sztuki
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie
zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 300 g pulpy i wymieszaj z sokiem cytrynowym.
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj szybko
mikserem wszystkie składniki ciasta, tak aby utworzyły kruszonkę.
3. Ciasto przesyp do tortownicy i wylep nim dno i boki formy. Żółtka oddziel od białek.
4. W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodaj żółtka, ser, budyń, mąkę
ziemniaczaną i buraczki.
5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
6. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na
20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze około 60 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pasta warzywna z buraków
przepisy.pl
Składniki:
burak średniej wielkości - 2 sztuki
nieobrany ząbek czosnku - 4 sztuki
średniej wielkości cebula - 1 sztuka
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 3 łyżki
ostra papryka chilli - 1 sztuka
jabłko - 1 sztuka
mały pęczek kolendry
30 minut
8 osób
Łatwe
ziarna siemienia lnianego - 100 gramów
ziarna słonecznika - 100 gramów
sok z cytryny - 1 sztuka
kmin rzymski - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Nieobraną cebulę, buraka, czosnek jabłko i chili – zawiń w folię aluminiową (każde warzywo
osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek,
chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ichwielkości czas może się
wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do
wystygnięcia.
2. Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw,
aby wystygły.
3. Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone
nasiona, majonez, oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że
składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.
4. Powstałą pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekana kolendrą i, jeśli zachodzi taka
potrzeba, szczyptą soli.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin