grzyby leś ne w smalcu.odt

(18 KB) Pobierz

                    GRZYBY LEŚNE W SMALCU

 

2 kostki smalcu

1-2 cebule

15 -20 dag grzybów leśnych

sól, pieprz czarny

majeranek

 

WYKONANIE

Kostki smalcu , przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki stopionego              tłuszczu smalcu razem wymieszać i zeszklić cebulę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut na małym ogniu. Na sam koniec do stopionego smalcu przełożyć usmażone z cebulką grzyby. Dodać szczyptę majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać  i przelać do słoika lub małych miseczek. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin