Tort bezowy.doc

(20 KB) Pobierz
TORT BEZOWY

TORT BEZOWY

Składniki:

40 dag bezów,

2 szklanki słodkiej śmietanki (18-procentowej),

2 torebki cukru waniliowego,

2 łyżki cukru pudru,

4 łyżeczki żelatyny,

sok z 1/4 cytryny,

1 puszka ananasa,

2 pomarańcze,

6 mandarynek,

1 kiwi,

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

 

Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i

podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Ananasy osączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach

zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać na małym

ogniu stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści.

Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder

i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę

i sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać

warstwami : bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować

startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godz. w

lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin