Ciasto cytrynowy puszek
Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku
Składniki: (na tortownicę 24 cm*)
· 500 g sera na sernik (z wiaderka)
· 3 łyżki cukru pudru
· 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
· 1 szklanka mleka
· 2 galaretki cytynowe
· 500 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
· około 100 g kakaowych herbatników
· około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników)
· ciemne kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. A kolejno ser, znów krótko miksujemy. Kolejno wlewamy strumyczkiem wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników. Uwaga masa będzie dość rzadka, ale taka ma być.
Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna (ja swoją nabyłam tutaj). W przeciwnym razem warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą.
Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby stało w lodówce całą noc.
Oprószamy z wierzchu ciemnym kakao.
Przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta.
Podajemy.
A-n-i-t-a