Naleśniki z farszem z mielonego mięsa.docx

(46 KB) Pobierz

Naleśniki z farszem z mielonego mięsa

 

 

Ciasto:

·       25 dag mąki

·       3 jajka

·       1/2 l mleka

·       sól

·       olej do smażenia

 

Farsz:

·       50 dag mielonego mięsa

·       po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki

·       duża cebula

·       3 łyżki oleju

·       2 pomidory

·       2 ząbki czosnku

·       łyżeczka tymianku

·       łyżeczka mielonej papryki

·       5 łyżek startego parmezanu

·       sól i pieprz

 

Etapy przygotowania

 Ciasto : składniki zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.

 

 Farsz : oczyszczoną z pestek paprykę i obraną cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć, mieszając, aż całe będzie brązowe. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką, solą, pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem.

■ Ciasto zamieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, pozostawiając
wolny margines przy brzegu placków. Dwa przeciwległe brzegi złożyć nad nadzieniem i zrolować naleśniki. Obsmażyć każdy na rozgrzanym oleju. Przekroić na pół. Podawać
gorące lub lekko ciepłe.

 

C:\Users\Kasia\Desktop\nalesniki_z_farszem_z_mielonego_miesa_medium_recipe_watermark.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin