Naleśniki z farszem z mielonego mięsa
Ciasto:
· 25 dag mąki
· 3 jajka
· 1/2 l mleka
· sól
· olej do smażenia
Farsz:
· 50 dag mielonego mięsa
· po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
· duża cebula
· 3 łyżki oleju
· 2 pomidory
· 2 ząbki czosnku
· łyżeczka tymianku
· łyżeczka mielonej papryki
· 5 łyżek startego parmezanu
· sól i pieprz
■ Ciasto : składniki zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
■ Farsz : oczyszczoną z pestek paprykę i obraną cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć, mieszając, aż całe będzie brązowe. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką, solą, pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem.
■ Ciasto zamieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, pozostawiającwolny margines przy brzegu placków. Dwa przeciwległe brzegi złożyć nad nadzieniem i zrolować naleśniki. Obsmażyć każdy na rozgrzanym oleju. Przekroić na pół. Podawaćgorące lub lekko ciepłe.
lstefan1953