Bezmięsne kotlety z marchewki i kapusty
Nie tylko dla wegetarian!
WERONIKA KWAŚNIAK
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1/2 główki włoskiej kapusty (ok. 80 dag)
2 marchewki
cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
łyżka masła
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem, posól.
Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj łyżkę masła i startą marchewkę.
Smaż do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Kapustę odcedź, odciśnij i przełóż do garnka.
Dodaj przesmażoną marchewkę z cebulą, posiekany koperek.
Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj jajka, mąkę i bułkę tartą.
Dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj małe kotleciki.
Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody.
Booguusia