Bezmięsne kotlety z marchewki i kapusty.rtf

(2886 KB) Pobierz

 

Bezmięsne kotlety z marchewki i kapusty

Nie tylko dla wegetarian!

  WERONIKA KWAŚNIAK

 

 

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty (ok. 80 dag)

2 marchewki

cebula

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

sól

świeżo mielony czarny pieprz

łyżka posiekanego koperku

łyżka masła

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem, posól.

Gotuj do czasu, aż będzie miękka.

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.

Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj łyżkę masła i startą marchewkę.

Smaż do czasu, aż marchewka będzie miękka.

Kapustę odcedź, odciśnij i przełóż do garnka.

Dodaj przesmażoną marchewkę z cebulą, posiekany koperek.

Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dodaj jajka, mąkę i bułkę tartą.

Dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj małe kotleciki.

Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoty kolor.

Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin