Facebook syropy komentarze.pdf

(148 KB) Pobierz
8.05.2017
Facebook
Jolanta Katarzyna Smykalska Odcisnij kwiaty i spróbować trzeba sam syrop na słodkości zagotować będziesz miała
syrop a nie miód. Syrop jest też wartościowy.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 17 godz.
Aneta Włodarczyk Chodzi o to, że prawidłowo według przepisu to cukier i cytrynę powinno się dodać po
pierwszym przygotowaniu.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 17 godz.
Jolanta Katarzyna Smykalska Zgadza się ale ja bym odcedzila kwiaty i zagotowala nie będzie taki gesty jak
miód ale też dobry syrop
Lubię to!
 · Odpowiedz · 16 godz.
Napisz odpowiedź…
Neszka Reindeer Mysle, ze wielkiej szkody nie bedzie a szkoda mniszka 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
2 · 15 godz. · Edytowany
Aneta Włodarczyk Dzięki, teraz już napewno 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 14 godz.
Neszka Reindeer myse, ze ten sukier sie dodaje na koncu po odcedzeniu ze wzgledu na to, ze po prostu sie
to klei bardzo z cukrem. Dlatego lepiej go dodac po odcedzeniu bo gaza czy pielucha, a pewno i palchy
niezle sie beda kleily 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 14 godz.
Aneta Włodarczyk To dopiero przede mną, narazie odstawiłam i zobaczymy. Czyli na wydzielanie się czy
zawartość wartościowych składników nie powinno mieć wpływu?
Lubię to!
 · Odpowiedz · 14 godz.
Neszka Reindeer Nie sadze 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
1 · 13 godz.
Aneta Włodarczyk Uff, to dobrze. Bo u mnie teraz leje codziennie i nie ma jak zebrać nowej porcji 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 13 godz.
Neszka Reindeer No ja juz jestem zalamana... Tyle mniszka dookola a ja nie moge ni. Zrobic
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
1 · 12 godz.
Aneta Włodarczyk U mnie to samo. Myślałam, że zrobię większą produkcję a tu klops :@
Lubię to!
 · Odpowiedz · 12 godz.
Napisz odpowiedź…
Izabela Hajduga W sumie kwiaty czarnego bzu zalewa się gorącym syropem (woda+cukier+cytryna) i odstawia, więc
nie sądzę, by zmiana kolejności działania w przypadku mniszka miała negatywny wpływ na efekt końcowy. Ja
podobnie robię też inne syropy, miętowy, lawendowy, geraniowy, tymiankowy...
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
2 · 12 godz.
Ukryj 12 odpowiedzi
Aneta Włodarczyk A możesz napisać jak dokładnie robisz te syropy, bo też będę robić z kwiatów bzu a
może spróbuję też inne? Nie gotujesz ich?
Lubię to!
 · Odpowiedz · 12 godz. · Edytowany
Izabela Hajduga Czarny bez (kwiaty, owoce, liście) zawsze należy zagotować! Zawierają glikozyd –
sambunigrynę (powoduje zatrucie), która ulega rozkładowi dopiero w wysokich temperaturach.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 12 godz.
Izabela Hajduga Syrop z kwiatów czarnego bzu: Zbieram baldachy (ok 40 sztuk), odkładam na białe
prześcieradło na 1­2 godziny. Obchodzę się z tym delikatnie, by nie stracić cennego pyłku. Do garnka
odcinam same kwiaty, bez ogonków i zalewam gorącym syropem (1l wody+1kg cukru+sok z 1 cytryny).
Odstawiam na 2­3 dni (codziennie mieszam). Potem dokładnie przez gazę odciskam do garnka, zagotowuję i
gorące rozlewam do słoiczków. Można też rozlać na zimno i pasteryzować.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 11 godz.
Izabela Hajduga Podobnie robiłam inne syropy ziołowe. Miętowy jest ekstra do napojów. Lawendowego już
robić nie będę, nie przypadł nam do gustu 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 11 godz.
Aneta Włodarczyk Izabela czyli pozostałych stropów po zalaniu gorącą wodą nie gotujesz? Tylko
pasteryzujesz?
Lubię to!
 · Odpowiedz · 11 godz.
https://www.facebook.com/
1/2
nastepnym razem bedziesz pamietac
8.05.2017
Facebook
Aneta Włodarczyk Fajne, spróbuję w tym roku.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 11 godz.
Izabela Hajduga Pozostałe podgrzewam do 70­75 stopni C (mam termometr), rozlewam do
słoików/buteleczek, zakręcam wieczka, odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
1 · 11 godz.
Izabela Hajduga Z tymi małymi słoiczkami tak mi wygodniej. Ale jak pisałam można rozlać zimne i
pasteryzować.
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
1 · 11 godz.
Aneta Włodarczyk Dzięki 
Lubię to!
 · Odpowiedz · 
1 · 11 godz.
Alina Malinowska Podzielisz się sposobem na syrop z tymianku?
Lubię to!
 · Odpowiedz · 9 godz.
Izabela Hajduga http://www.hobbybezgranic.com/przepis­na­domowy­syrop.../
Przepis na domowy syrop tymiankowy na kaszel
Tymianek jest jednym z najmocniejszych…
HOBBYBEZGRANIC.COM
Lubię to!
 · Odpowiedz · 9 godz.
Izabela Hajduga Rośnie mi w ogródku. więc robię ze świeżego 
https://www.facebook.com/
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin