dżem z płatków róży.odt

(13 KB) Pobierz

DŻEM  Z PŁATKÓW RÓŻY

Delikatnie oczyść płatki (można je lekko przepłukać pod ciepłą wodą i pozwolić im obeschnąć). Usuń białą podstawę płatków, która nadaje konfiturze goryczki. Zważ płatki. Zasyp dwa razy większą (wagowo) ilością cukru. Niektórzy dają cukier puder, ponieważ wtedy łatwiej jest ucierać. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Przełóż do makutry jeśli nie masz ucierać mikserem  na w miarę gładką masę  .

Ja podgotowuję chwilę  płatki w szklance przegotowanej wody lub w wodzie różanej z wcześniejszego przygotowania gdy zmiękną  miksuję płatki  dodaję cukier i kwasek  i tak długo gotuję aż zgęstnieje i odparuję nadmiar wody. Daje do słoika i do góry dnem aż się zassą .

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin