Zapiekanka z cukinii.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

 

Składniki:

75 dag cukinii

5 pomidorów

2 jaja

2 cebule

15 dag pieczarek

szklanka śmietany

2 łki oleju

po łce margaryny i mąki

2 łki startego żółtego sera

uszcz do formy

pieprz

Jarzynka WINIARY

łka posiekanego koperku

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Cukinię obierz, pokrój na grube plastry, usuń pestki, po czym obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie sparz pomidory, obierz je ze skórki i starannie pokrój w krążki. Teraz podsmaż oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki i cebulę.

 

W przygotowanym naczyniu ułóż jedną trzecią obsmażonych plastrów cukinii, przykryj je pomidorami, znów ułóż warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, na koniec całość przykryj cukinią. Każ warstwę posyp Jarzynką, pieprzem i koperkiem.

 

Stopioną margarynę wymieszaj z mą, powoli rozprowadź śmietaną, po czym zagotuj i przypraw do smaku. Następnie zestaw z ognia i lekko ostudź.

 

Potrawę polej sosem, posyp startym serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotowane danie podawaj z sezonową surówką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin