Syrop z mniszka lekarskiego - pogromca przeziębienia - Ziołowe czary babajAGI.pdf

(102 KB) Pobierz
1.05.2017
Syrop z mniszka lekarskiego ­ pogromca przeziębienia ­ Ziołowe czary babajAGI
Syrop z mniszka lekarskiego
Potrzebujemy na jedną porcję:
około 450­500 główek kwiatów mniszka lekarskiego najlepiej ze zbioru majowego,
1 l wody,
0,5 kg cukru trzcinowego nierafinowanego (lub innego słodziwa),
sok z 1 cytryny.
Wykonanie
Kwiaty najlepiej jest zbierać około południa w słoneczny dzień. Wtedy mam pewność, że rosa już
jest wyschnięta, kwiaty są całkowicie rozwinięte i nie zaczną się zamykać, zanim nie wrzucę ich do
garnka,  a  cenny  pyłek  ma  maksymalne  stężenie.  Dlaczego  ze  zbioru  majowego?  Otóż  ktoś
przypomniał mi, że mniszek kwietniowy zarezerwowany jest dla pszczół. W kwietniu kwiatów jest
jeszcze stosunkowo niewiele, a nasze pszczółki bardzo ich potrzebują po ciężkiej zimie. Dlatego
dziękuję za upomnienie i proszę również o uwzględnienie tego faktu przy Waszych zbiorach   Po
uzbieraniu kwiatów zawsze rozkładam je na tarasie na białej szmatce, aby niechciani przeze mnie
lokatorzy opuścili swoje lokum. Zostawiam je tak przez 1­2 godzin.
Kiedy  większość  robaczków  już  opuści  moje  kwiaty,  wkładam  je  do  garnka  i  zalewam  woda.
Zagotowuje i odstawiam w chłodne miejsce na 12­24 godzin (im dłużej się będzie macerować, tym
więcej cennych właściwości zyskamy w naszym syropie).
Drugiego  dnia  odcedzam  kwiaty  przez  gażę  lub  tetrową  pieluchę  (w  ten  sposób  można
maksymalnie  odcisnąć  płyn  z  kwiatów).  Wsypuję  cukier  i  ponownie  zagotowuję  (bez  zbędnego
gotowania). Dodaję sok z cytryny i rozlewam do wyparzonych buteleczek.
Wiele osób przygotowuje tzw. „miód” z mniszka. Gotują wtedy powstały  syrop przez 2­3 godziny,
redukując  go  i  zagęszczając  w  ten  sposób.  Osobiście  uważam,  że  jest  to  zbędna  strata  bardzo
cennych właściwości mniszka. Im dłużej będziemy gotować miksturę, tym więcej na tym stracimy.
Poza tym, do takiego miodu potrzebna jest znacznie większa ilość cukru, a ja w swoich przepisach
staram się go baardzo ograniczać.
Syrop  mniszkowy  możemy  przechowywać  około  2  lat  w  ciemnym  i  chłodnym  miejscu.  Możemy
dodawać po łyżeczce do herbaty, albo bezpośrednio na łyżeczce.
Jeśli  chodzi  o  dawkowanie  to  dla  wzmocnienia  odporności  przyjmuje  się  łyżeczkę  dziennie,
natomiast podczas choroby można wypijac od 3­4 łyżeczek dziennie.
Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania
W  tej  wersji  syropu  potrzebujemy  same  płatki  z  kwiatów  mniszka  lekarskiego.  Obrane  płatki
wkładamy do słoja, ugniatamy i co jakiś czas przesypujemy cukrem trzcinowym (lub miodem). Na
koniec  utrwalamy  50  g  spirytusu  i  zasypujemy  pół  centymetrową  warstwą  cukru  (lub  miodu)  i
odstawiamy w chłodne miejsce.
Dawkowanie podczas choroby to 2­3 łyżeczki dziennie.
Oba syropy można stosować przy różnego rodzaju dolegliwościach z układu oddechowego. Syrop
poprawia  też  odporność,  oczyszcza  organizm  z  toksyn  i  wspomaga  prace  wątroby.  Ma  też
większość właściwości mniszka. Będzie można przeczytać tym w osobnym poście.
http://czarybabajagi.pl/wordpress/2017/04/30/syrop­mniszka­lekarskiego­pogromca­przeziebienia/
1/2
1.05.2017
Syrop z mniszka lekarskiego ­ pogromca przeziębienia ­ Ziołowe czary babajAGI
Życzę przyjemnych chwil podczas spaceru oraz zdrowia, w którym ma swój udział Mniszek
Lekarski 
Pierwszy  przepis  pochodzi  z  mojego  osobistego  notatnika  zielarskiego.  Jest  to  bardzo  stary
przepis  przekazywany  z  pokolenia  na  pokolenie.  Przepisów  takich  jest  wiele  i  różnią  się
szczegółami.  Mój  przepis  był  modyfikowany  przeze  mnie  wiele  razy,  kiedy  zdobywałam  cenne
informacje  o  ziołach  i  myślę,  że  teraz  jest  w  wersji  najbardziej  optymalnej.  Sporządzam  go
każdego roku.
Drugi  przepis  napotkałam  jakiś  czas  temu  w  książce  Skarżyńskiego  „Zioła  czynią  cuda”  i
postanowiłam się nim z Wami również podzielić.
http://czarybabajagi.pl/wordpress/2017/04/30/syrop­mniszka­lekarskiego­pogromca­przeziebienia/
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin