Syrop z mniszka lekarskiego - pogromca przeziębienia - Ziołowe czary babajAGI.pdf
(
102 KB
)
Pobierz
1.05.2017
Syrop z mniszka lekarskiego pogromca przeziębienia Ziołowe czary babajAGI
Syrop z mniszka lekarskiego
Potrzebujemy na jedną porcję:
około 450500 główek kwiatów mniszka lekarskiego najlepiej ze zbioru majowego,
1 l wody,
0,5 kg cukru trzcinowego nierafinowanego (lub innego słodziwa),
sok z 1 cytryny.
Wykonanie
Kwiaty najlepiej jest zbierać około południa w słoneczny dzień. Wtedy mam pewność, że rosa już
jest wyschnięta, kwiaty są całkowicie rozwinięte i nie zaczną się zamykać, zanim nie wrzucę ich do
garnka, a cenny pyłek ma maksymalne stężenie. Dlaczego ze zbioru majowego? Otóż ktoś
przypomniał mi, że mniszek kwietniowy zarezerwowany jest dla pszczół. W kwietniu kwiatów jest
jeszcze stosunkowo niewiele, a nasze pszczółki bardzo ich potrzebują po ciężkiej zimie. Dlatego
dziękuję za upomnienie i proszę również o uwzględnienie tego faktu przy Waszych zbiorach Po
uzbieraniu kwiatów zawsze rozkładam je na tarasie na białej szmatce, aby niechciani przeze mnie
lokatorzy opuścili swoje lokum. Zostawiam je tak przez 12 godzin.
Kiedy większość robaczków już opuści moje kwiaty, wkładam je do garnka i zalewam woda.
Zagotowuje i odstawiam w chłodne miejsce na 1224 godzin (im dłużej się będzie macerować, tym
więcej cennych właściwości zyskamy w naszym syropie).
Drugiego dnia odcedzam kwiaty przez gażę lub tetrową pieluchę (w ten sposób można
maksymalnie odcisnąć płyn z kwiatów). Wsypuję cukier i ponownie zagotowuję (bez zbędnego
gotowania). Dodaję sok z cytryny i rozlewam do wyparzonych buteleczek.
Wiele osób przygotowuje tzw. „miód” z mniszka. Gotują wtedy powstały syrop przez 23 godziny,
redukując go i zagęszczając w ten sposób. Osobiście uważam, że jest to zbędna strata bardzo
cennych właściwości mniszka. Im dłużej będziemy gotować miksturę, tym więcej na tym stracimy.
Poza tym, do takiego miodu potrzebna jest znacznie większa ilość cukru, a ja w swoich przepisach
staram się go baardzo ograniczać.
Syrop mniszkowy możemy przechowywać około 2 lat w ciemnym i chłodnym miejscu. Możemy
dodawać po łyżeczce do herbaty, albo bezpośrednio na łyżeczce.
Jeśli chodzi o dawkowanie to dla wzmocnienia odporności przyjmuje się łyżeczkę dziennie,
natomiast podczas choroby można wypijac od 34 łyżeczek dziennie.
Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania
W tej wersji syropu potrzebujemy same płatki z kwiatów mniszka lekarskiego. Obrane płatki
wkładamy do słoja, ugniatamy i co jakiś czas przesypujemy cukrem trzcinowym (lub miodem). Na
koniec utrwalamy 50 g spirytusu i zasypujemy pół centymetrową warstwą cukru (lub miodu) i
odstawiamy w chłodne miejsce.
Dawkowanie podczas choroby to 23 łyżeczki dziennie.
Oba syropy można stosować przy różnego rodzaju dolegliwościach z układu oddechowego. Syrop
poprawia też odporność, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga prace wątroby. Ma też
większość właściwości mniszka. Będzie można przeczytać tym w osobnym poście.
http://czarybabajagi.pl/wordpress/2017/04/30/syropmniszkalekarskiegopogromcaprzeziebienia/
1/2
1.05.2017
Syrop z mniszka lekarskiego pogromca przeziębienia Ziołowe czary babajAGI
Życzę przyjemnych chwil podczas spaceru oraz zdrowia, w którym ma swój udział Mniszek
Lekarski
Pierwszy przepis pochodzi z mojego osobistego notatnika zielarskiego. Jest to bardzo stary
przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przepisów takich jest wiele i różnią się
szczegółami. Mój przepis był modyfikowany przeze mnie wiele razy, kiedy zdobywałam cenne
informacje o ziołach i myślę, że teraz jest w wersji najbardziej optymalnej. Sporządzam go
każdego roku.
Drugi przepis napotkałam jakiś czas temu w książce Skarżyńskiego „Zioła czynią cuda” i
postanowiłam się nim z Wami również podzielić.
http://czarybabajagi.pl/wordpress/2017/04/30/syropmniszkalekarskiegopogromcaprzeziebienia/
2/2
Plik z chomika:
GoldenNeedlepoint
Inne pliki z tego folderu:
W zgodzie z naturą Twój ogród, Podręcznik naturalnego ogrodnictwa - Annelore i Hubert Brus Z Gerhard Schidt.pdf.crdownload
(39545 KB)
Przetwory truskawkowe i słów kilka o pasteryzacji _ Bea w Kuchni.pdf
(908 KB)
jakie-warzywa-sadzic-obok-siebie-tabela.pdf
(15 KB)
• Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana).pdf
(2233 KB)
chleby.info-Domowa musztarda piekielnie ostra.pdf
(404 KB)
Inne foldery tego chomika:
2013
2014
2015
2016
2017
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin